Türkiye’de enflasyondaki yükseliş, yoksulluk oranlarını her geçen yıl daha belirgin hale getiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, özellikle 65 yaş üstü bireylerde yoksulluk riskinin arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye genelinde yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan bireylerin oranı yüzde 29,3’e ulaştı.
Yaş gruplarına göre yoksulluk oranları
Raporda, yoksulluk riskinin yaş gruplarına göre dağılımı dikkat çekici. 0-17 yaş grubundaki bireylerde yoksulluk oranı yüzde 38,9 ile halen oldukça yüksek. İş gücünde en aktif olan 18-64 yaş grubunda bu oran yüzde 26,3 olarak kaydedilirken, 65 yaş üstü bireylerde yüzde 23,3’e yükseldiği gözlemlendi.
Kadınlarda risk daha yüksek
Tüm yaş gruplarında kadınların yoksulluk riski erkeklere kıyasla daha yüksek. Özellikle 65 yaş üstü kadınlarda riskin son dört yılda ciddi şekilde arttığı dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre, her dört kadından biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riski taşıyor. Erkeklerde ise bu oran her beş kişiden biri olarak hesaplandı.
Gençlerde yoksulluk oranları hala endişe verici
0-17 yaş grubundaki bireylerde son dört yılda yoksulluk oranlarında bir miktar düşüş görülse de oranlar hala yüksek. Gençlerin yaklaşık yüzde 40’ı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Özellikle kız çocuklarının daha yüksek risk taşıdığı belirtiliyor.
İş gücü yaş grubunda kadın-erkek farkı
18-64 yaş grubunda, yoksulluk riski kadınlar arasında erkeklere oranla daha yaygın. Her on kadından üçü bu riskle karşı karşıya. Son dört yılda bu gruptaki yoksulluk oranlarında azalma olsa da kadınların yaşadığı dezavantajlı durum devam ediyor.
Emeklilerde yoksulluk riski büyüyor
Çalışma hayatının sona erdiği ve emeklilik döneminin başladığı 65 yaş üstü bireylerde, yoksulluk riski son yıllarda hızla artış gösteriyor. Emekli maaşlarının alım gücünün düşmesi, bu kesimde yoksulluk oranlarının yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri. TÜİK verilerine göre, 65 yaş üstü her dört kadından biri ve her beş erkekten biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya.