Kurban Bayramı sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması beklenen yeni vergi paketinin detayları netleşmeye başladı. Bu paket kapsamında, yurt dışı çıkış harcı olarak bilinen ve şu an 150 TL olan harcın yüzde 1000'e varan bir zamla 1.500 TL’ye yükseltilmesi bekleniyor.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir ve Nasıl Ödenir?
Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapan vatandaşların, çıkış başına ödemek zorunda oldukları bir bedeldir. Bu harcın pasaport kontrolü öncesinde ödenmesi gerekmektedir. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki görevliye gösterilerek çıkış yapılabilir.
Zam Gelmeden Önce Alınabilir mi?
Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, vatandaşlar arasında bir telaş söz konusu. Özellikle yurt dışına çıkma planı olanlar, zammın yürürlüğe girmesinden önce harç pulunu alıp alamayacaklarını merak ediyor. Bu durum, yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresini de gündeme getiriyor.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereden Alınır ve Kaç Gün Geçerlidir?
Yurt dışı çıkış harcı, GİB'in internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğü belirtildi. Harç, yurt dışına çıkış tarihindeki geçerli tutar üzerinden ödenmek zorundadır. Bu nedenle bugünden harç pulu satın almak, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez.
Yurt Dışı Çıkış Harcının Geçerlilik Süresi
Yurt dışı çıkış harcının belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Ödemiş olduğunuz harç pulunu herhangi bir seyahatiniz için kullanabilirsiniz. Harç pulunu sizin adınıza başkası da alabilir veya siz başkası adına alabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla harç pulu alıp bir sonraki seyahatiniz için de kullanabilirsiniz.
Harç Ödemesi Nerelerde Yapılır?
Yurtdışı seyahatiniz öncesinde yurt dışı çıkış harcı ödemesini, havalimanına ulaşmadan önce anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca havalimanındaki gişelerden de harç ödemesi gerçekleştirebilirsiniz.