Paris Ekonomi Okulu'nun bir parçası olan AB Vergi Gözlemevi'nin son raporu, bireylerin ve şirketlerin adil paylarını ödemelerini sağlamaya yönelik çabaların ne kadar başarılı olduğunu inceledi. Rapor, zenginlerin hesap bilgilerinin 100'den fazla ülkede otomatik olarak paylaşılmasının offshore vergi kaçakçılığını önemli ölçüde azalttığını belirtiyor. Ancak, milyarderlerin "gelir vergisinden kaçınmak için paravan şirketlerin sık sık kullanılması nedeniyle" servetlerinin yüzde 0 ya da yüzde 0,5'i oranında vergi ödemekten kurtulabildikleri de raporda yer alıyor.
Offshore Vergi Kaçakçılığına Karşı Mücadele
Zenginlerin servetlerini vergi kaçakçılığından korumak için offshore hesaplarını kullanma pratiği, son on yılda büyük ölçüde azaldı. Paris Ekonomi Okulu'nun raporu, hesap bilgilerinin 100'den fazla ülkede paylaşılmasının bu konuda büyük bir adım olduğunu gösteriyor.
Paravan Şirketler ve Vergi Kaçakçılığı
Raporda dikkat çeken bir diğer konu, milyarderlerin "gelir vergisinden kaçınmak için paravan şirketlerin sık sık kullanılması" olmuştur. Bu yöntem, servetlerini yüzde 0 ya da yüzde 0,5 gibi düşük oranlarda vergilendirmelerine olanak tanımaktadır.
Küresel Milyarderlerin Vergi Meselesi
AB Vergi Gözlemevi'nin kıdemli politika danışmanı Quentin Parrinello, küresel milyarderlerin servetlerini vergilendirmekten kaçındığını ve bu durumun gelir adaletsizliği yarattığını belirtiyor. Milyarderler, servetlerini çok fazla vergiye tabi gelir üretmeyecek şekilde yapılandırıyorlar.
Vergi Adaleti ve Toplumsal Sözleşme
Nobel ödüllü Amerikalı iktisatçı Joseph Stiglitz, raporun girişinde vergilendirmedeki adaletsizliğin demokrasi için bir risk olduğunu öne sürüyor. Vatandaşların adil vergi ödendiğine inanmaması, toplumsal sözleşmeyi zayıflatabilir ve demokrasinin işleyişine zarar verebilir.
Uluslararası İşbirliği ve Vergi Reformu
Raporda, 2021 yılında 140 farklı ülke arasında şirketlerin kurumlar vergisinde en az %15'ini ödemesini sağlayacak bir anlaşma yapılmasının övgüyle karşılandığı ancak planın "giderek artan boşluklar listesi" nedeniyle önemli ölçüde zayıflatıldığı belirtiliyor.
Mega Zenginler ve Vergi
Paris Ekonomi Okulu raporunda, bazı mega zenginlerin servetlerinin çoğunu bağışlama sözü verdiğine dikkat çekiliyor. Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, Melinda French Gates ve Warren Buffett gibi isimler, "Giving Pledge" inisiyatifi ile cömertliğe yeni bir standart getirmeye çalışıyorlar.
Vergi Reformunun Geleceği
Uluslararası anlaşmaların tercih edilebilir olduğunu ifade eden uzmanlar, gelecekte daha adil bir vergi sistemi için ülkeler arası işbirliğinin önemini vurguluyorlar.