Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytin üreticilerinin uzun süredir yağış beklediğini dile getirdi. Tan, Balıkesir'in Edremit ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye genelinde zeytinliklerin büyük bir bölümünün sulama imkanı bulunmadığını, özellikle dağlık ve engebeli arazilerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının kuraklıktan olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu durumu zeytinciliğin en zayıf noktalarından biri olarak niteledi.

En verimli ovada yağmur duası: Tarım Allah'a kaldı! En verimli ovada yağmur duası: Tarım Allah'a kaldı!

Dağlık arazilerde üretim zorlaşıyor

Tan, özellikle dağlık bölgelerdeki zeytin üretiminin kuraklık dönemlerinde daha da zorlaştığını belirterek, "Bölgelerdeki zorlu şartlar ve sulama imkanı olmaması, ağaçların verimini etkiliyor," dedi. Bu bölgelerde zeytin meyvesinin küçüldüğünü, hatta bazı ağaçlarda zeytinin çekirdeği ile etinin birbirine yapıştığını aktaran Tan, bu durumun hasat esnasında işçiliği de zorlaştırdığını ifade etti.

İşçilik maliyetleri zeytin üreticisini zorluyor

Zeytin üretiminde yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin de işçilik maliyetlerinin yüksek olması olduğuna dikkat çeken Tan, "Zeytin üreticileri bu yıl çok kaliteli bir sezon geçirmelerine rağmen, işçilik maliyetleri ve yağmur eksikliği nedeniyle karamsar bir tabloyla karşı karşıya," diye konuştu. Tan, kuraklık nedeniyle üreticilerin büyük bir tedirginlik içinde olduğunu ve yağışların gecikmesinin sektör üzerinde baskı yarattığını vurguladı.

Zeytin sineği zararlısı etkisiz kaldı

Bu yılki kuraklık, zeytin üretimini olumsuz etkilese de bazı olumlu sonuçlar da doğurdu. Zeytin sineği zararlısının bu yıl etkili olamaması, üreticiler için önemli bir avantaj olarak görüldü. Tan, "Zeytinlerin küçük kalması nedeniyle zeytin sineği zararı minimum seviyede kaldı ve bu sayede asit oranı yükselmeden kaliteli zeytinyağları elde edildi," dedi. Şu anda üretilen yağların yüksek kaliteli olduğunu ve dizyem olarak adlandırılan sızma yağların üretildiğini belirtti.

Borsa İstanbul 28 Ekim'de açık mı? Borsa 29 Ekim'de açık mı? Borsa İstanbul'un görevleri Borsa İstanbul 28 Ekim'de açık mı? Borsa 29 Ekim'de açık mı? Borsa İstanbul'un görevleri

Üreticiler hasadı ertelemek zorunda

Kuraklık ve yağışların gecikmesi nedeniyle birçok zeytin üreticisi, hasadı ertelemek zorunda kaldı. "Üreticiler, her geçen gün zeytinlerin daha da kaybolmasından endişe duyuyorlar," diyen Tan, yağışların olmaması durumunda hasadın daha da gecikebileceğini ve bu durumun üreticilerin ekonomik olarak zor durumda kalmasına yol açabileceğini söyledi.

Kaynak: AA