İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e çıkmak isteyenlere yönelik yapılan ilk operasyonda 25'i tutuklu bulunan 30 kişi hakim karşısına çıkıyor. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 44. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan duruşmada kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

İmamoğlu'ndan CHP'ye Sert Mesajlar: 'Yol Arkadaşım Değildir' İmamoğlu'ndan CHP'ye Sert Mesajlar: 'Yol Arkadaşım Değildir'

EYLEMLER VE TALEPLER

Duruşma öncesinde Adliye önünde İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük” yazılı pankart açıldı. "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı eylemde tutuklu bulunanların tahliyesi istendi.

ÖZGÜR ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de adliye önünde bir açıklama yaptı. Çelik, "Türkiye'de Anayasa Mahkemesi kararına rağmen işçilerin 1 Mayıs Emek ve Mücadele Günü'nde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaları engellenmiştir. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest kalmasını talep ediyoruz. Arkadaşlarımız serbest kalana kadar mücadelemizi hep birlikte devam ettireceğiz. Taksim'in 1 Mayıs mücadelesini de devam ettireceğiz. Çünkü Taksim işçiler için, emekçiler için bir hafıza merkezidir. 1977'den bu yana Taksim bir hafıza merkezidir" dedi.

İDDİANAME VE TALEPLER

1 Mayıs 2024'te İstanbul'un farklı noktalarında gözaltına alınan 217 kişiden 35'i adliyeye sevk edilmiş, 10 kişi görülen duruşmalarda tahliye edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan ilk iddianamede, 30 tutuklu hakkında toplamda 405 yıla kadar hapis cezası istendi.

SANIKLARIN SAVUNMALARI

Duruşma sırasında sanıkların kimlik tespitlerinin ardından savunmalarına geçildi. Sanıklar, savunmalarında barışçıl amaçlarla 1 Mayıs’ta Taksim’e gitmek istediklerini ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını belirttiler. Sanık avukatları, müvekkillerinin derhal serbest bırakılmasını talep ederken, 1 Mayıs gösterilerinin Anayasal bir hak olduğunu vurguladılar.

DESTEK VE DAYANIŞMA

Duruşma sürecinde tutuklu yakınları, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar da Adliye önünde destek gösterileri düzenledi. Gösterilerde, tutukluların serbest bırakılması ve 1 Mayıs’ın Taksim'de kutlanabilmesi talepleri tekrarlandı. Göstericiler, adalet ve özgürlük çağrısında bulundular.

MAHKEME KARARI BEKLENİYOR

Duruşmanın sonucunda, mahkemenin ne karar vereceği merakla bekleniyor. Sanıklar ve avukatları, adil bir yargılama süreci ve hukukun üstünlüğüne olan inançlarını dile getirirken, duruşmanın devam eden süreçlerinde haklarının korunmasını umut ediyorlar. Adliye önünde toplanan kalabalık, duruşma sonucunu beklerken tutuklulara özgürlük taleplerini bir kez daha yinelediler.

Editör: Utku Çelik