Her yıl 10 milyon aşkın insan ölüyor: Sepsis hastalığına dikkat! Her yıl 10 milyon aşkın insan ölüyor: Sepsis hastalığına dikkat!

9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Sağlık hizmetlerinin en önemli ayağını oluşturan 112 acil sağlık hizmetlerinde yaşanılan sorunlar, 112 personellerinin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Günseli Uğur konuya ilişkin 9 Eylül Gazetesi’ne konuştu. Uğur, 112 çalışanlarının koşullarının giderek zorlaştığını ifade ederken, 112 filolarının sayısının artırılması yerine komuta merkezlerinin kapatıldığını söyledi. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise ambulanslarda klima, tıbbi malzeme yetersizliği gibi sorunların yaşandığı bilgisini verirken, “112 çalışanları, 7/24 hizmet veriyor. Onların barınma yerleri ve kullandıkları araçlar sağlıklı olmak zorunda. Bu mutlaka sağlanmalıdır. Eski araçları kullanmak tasarruf tedbirleri kapsamında ama tasarruf sağlıktan yapılamaz” dedi.

‘ESKİ AMBULANSLAR ENVANTERDEN ÇIKARILMALI’

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 112 ambulanslarının bakımlarının yetkili serviste yapılması durumunda 10 yıl, başka yerlerde yapılması durumunda ise 5 yıl kullanılabileceği ifade ederken, “Geneli itibariyle ambulansların pek çoğu 500 bin kilometre üzerinde. Bakanlığın onayıyla 10 yıl üstü olan araçlarda kullanılıyor. Bunun yapılmasından ziyade eski ambulansların envanterden çıkarılması gerekiyor. Ama bunlar yapılmıyor” diye söyledi.

ahmet-dogruyol-1

‘SAĞLIKTAN TASARRUF OLMAZ’

Doğruyol, “Ambulansların pek çoğunda klima sıkıntıları ve 112 istasyonlarında ise klima ve barınma sıkıntıları var. İzmir’de 112 istasyonlarının pek çoğu derme çatma istasyonlar. Diğer illerde çok daha iyi koşullarda ama bizde 2 tabak yıkayacak yeri olmayan istasyonlar mevcuttu. 112 çalışanları, 7/24 hizmet veriyor. Onların barınma yerleri ve kullandıkları araçlar sağlıklı olmak zorunda. Bu mutlaka sağlanmalıdır. Eski araçları kullanmak tasarruf tedbirleri kapsamında ama tasarruf sağlıktan yapılamaz” diye konuştu.

‘TIBBİ MALZEME DE YETERSİZ’

Doğruyol, 112 personellerinin tıbbi malzeme yetersizliği de yaşadığını dile getirirken, “Kullanılan tıbbi malzemelerde de sorunlar var. Malzeme yeteri kadar gönderilmediğine dair bilgiler var. 112 çalışanlarının devlet hastanesinden bireysel çabayla malzeme eksikliğini gidermeye çalıştığını kulağımıza geliyor” diye belirtti.

112 PERSONELİ ASLİ GÖREVİNİ YAPMALI’

“112 ambulanslarında en büyük sorun kısa sürede ciddi kilometre yapmaları” diyerek sözlerine devam eden Doğruyol, “Bunun en temek nedeni gereksiz gidilen hastalar. Biz de 10 gündür ayağı ağrıyan hasta ambulans çağırıyor. Siyasinin yeğeni diye başka illere hasta götürüyor. 112 personelinin ölüm riski olan acil hastalara gitmesi gerekiyor. Hızlıca 112 ambulanslarının asli görevini yapabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor” dedi.

‘AMBULANSLAR EKSİK MALZEME İLE ÇALIŞIYOR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Günseli Uğur konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 112 çalışanlarının koşullarının giderek zorlaştığını ifade ederken, bunun nedenlerinden birinin de tasarruf paketi olduğunu söyledi. 112 filolarının sayısının artırılması yerine komuta merkezlerinin kapatıldığına dikkat çeken Uğur, ambulansların bakımlarının yaptırılmadığı ve eksik cihazlarla çalışmak zorunda kaldığı bilgisini verdi.

Gunseli Ugur (1)

‘PERSONEL KLİMASIZ AMBULANSLARA MAHKUM EDİLİYOR’

Ambulans filosunun giderek eskidiğini söyleyen Uğur, “Ambulanslardaki ısıtma ve soğutma sistemlerindeki sorunlar giderilmiyor. 7/24 çalışılmasına rağmen malzeme dağıtımı ve lojistiği kesintisiz yapılmıyor. Bu çıldırtan yaz sıcaklarında, hastaları ve çalışanları klimasız ambulanslara mahkûm ediyor” diye konuştu.

‘SIKINTILARIMIZIN BAŞINDA PERSONEL YETERSİZLİĞİ GELİYOR’

112 emekçileri ise sorunların başında personel yetersizliği ve filoların eskimesinin geldiğini söyledi. Özellikle İzmir’de personel ve istasyon sayılarında sorunlar olduğunu söyleyen 112 emekçileri, “İzmir’de özellikle personel ve istasyon sayılarının artırılması gerekiyor. Çünkü beli ağrıyan ambulans çağırıyor. Hükümet düzeyinde ‘her sorununuzda ambulans’ çağırın diye ifadeler kullanılırken biz insanlara ‘neden ambulans çağırdın?’ diyemeyiz. Bu bizi aşan bir durum. Bu nedenle personel ve istasyon sayılarının ivediklikle artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘FİLOLAR CAN ÇEKİŞİYOR’

Ambulansların 7/24 çalışan araçlar olduğunu hatırlatan emekçiler, filolar can çekiştiğini dile getirdi. Ambulansların sürekli arızalanmasından kaynaklı filodaki klimasız, eski araçlarda çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen 112 emekçileri, yazın sıcaklarda, ambulansın içerisinde sağlık problemleri yaşayacak kadar zorlandıklarını vurguladı. 112 emekçileri personel, istasyon sayılarının artırılması ve filoların yenilenmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ