Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını 16 Temmuz'da açıklamasının ardından, üniversite adayları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Tercih sürecinin başlamasıyla birlikte, adaylar, geleceklerini şekillendirecek önemli bir adımı daha atmış olacak.

Tercihler online platformda

Adaylar, tercih işlemlerini ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilecekler. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan kurallara göre hareket etmeleri gereken adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapabilecekler. Başvuru merkezlerinden veya posta yoluyla tercih başvurusunda bulunulamayacak.

Başarı sıralaması koşulu devam ediyor

YKS tercihlerinde, adaylar en fazla 24 bölüm tercihinde bulunabilecek. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik ve hukuk gibi popüler programlara yerleşebilmek için belirlenen başarı sıralaması koşulu bu yıl da geçerli olacak.

Bu doğrultuda, hukuk fakülteleri için eşit ağırlık puan türünde en düşük 125 bininci, mühendislik fakülteleri için sayısal puan türünde en düşük 300 bininci, mimarlık fakülteleri için sayısal puan türünde en düşük 250 bininci, tıp fakülteleri için sayısal puan türünde en düşük 50 bininci, öğretmenlik programları için ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık fakülteleri için sayısal puan türünde en düşük 100 bininci ve diş hekimliği fakülteleri için sayısal puan türünde en düşük 80 bininci sırada olmak gerekiyor.

Kayıt tarihleri belli oldu

YKS sonuçlarına göre bir programa yerleşmeye hak kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos tarihleri arasında yaptırabilecekler. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihlerinde alınacak.

2024-YKS ek yerleştirme tercihleri yarın başlıyor! 2024-YKS ek yerleştirme tercihleri yarın başlıyor!

Merkezi yerleştirme sürecinin ardından boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilecek ve ek yerleştirme işlemleri başlayacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamayacak.

Editör: Kazim Bozkurt