Türk Eczacıları Birliği (TEB), yabancı bir ilaç firmasının Türkiye'de satışa sunduğu bazı ilaçların satışını sonlandırdığını duyurması üzerine yazılı açıklama yaptı. Firmanın aldığı bu karar ile epilepsi, alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile göz damlalarını içeren bazı ilaçların satışının durdurulduğunu ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin de olmaması nedeniyle hastaların mağduriyet yaşayacağı ifade edildi.
TEB açıklamasında, bu sorunların önüne geçilebilmesi için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve bu ilaçların bir an önce üretilerek hizmete sunulması gerektiğine dikkat çekildi. Birliğin açıklaması şöyle:
“Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bir ilaç firması, dağıtım kanallarına gönderdiği bir yazıyla Türkiye pazarındaki satışa sunduğu bazı ilaçların satışını sonlandırdığını duyurmuş, firmanın İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörlüğü tarafından da bir basın kuruluşuna 'Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık' açıklaması yapılmıştır.
Söz konusu firma yaptığı açıklamada şirketlerinin Türkiye’den çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu ifade etmiştir. Açıklamada kamuoyunda haberlere esas olan bazı ilaçların satışının durdurulmasıyla ilgili farklı bir gelişmeden bahsedilmemiştir.
Konunun özü, firmanın Türkiye pazarından kısmen ya da tamamen çekilip çekilmemesi değildir. Konunun esası, epilepsi, Alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile göz damlalarını içeren bazı ilaçların satışının durdurulması ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin de olmaması nedeniyle hastalarımızın yaşadığı mağduriyettir. Firma tarafından yapılan açıklamada bu konuya açıklık getirilmemiştir.
Bölge Eczacı Odalarımızın ve eczacılarımızın, ilaca erişimde sıkıntılar yaşanan bu dönemde hastalarımızı ve kamuoyunu ilaç eczacılık faaliyetleri hakkında şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi mesleki zorunluluğudur. Firma yaptığı açıklamada ayrıca uzun süredir bu ülke insanına hizmet verdiğini dile getirmiştir. Verdikleri hizmetler nedeniyle kendilerine teşekkür etmekle birlikte, vatandaşlarımızın da ülkemizin de bu hizmetleri karşılıksız bırakmadığını, bedeli ne ise ödediğini belirtmemiz gerekir.
Yerli ilaç sanayimiz desteklenmeli
Hastalarımızın yaşayacağı bu tür mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için yerli ilaç sanayimizin tüm imkanlar kullanılarak desteklenmesi ve bu ilaçların ülkemizde bir an önce üretilerek ülke insanımızın hizmetine sunulması gerekmektedir. Türk Eczacıları Birliği olarak bu konuda gereken sorumluluğu alacağımızı belirtiyor, ilgili tedbirlerin acilen alınması konusunda yetkili kurumlara çağrıda bulunuyoruz.”
Çimento satan ilaç satandan çok kazanıyor!
Üretim maliyetlerinin ve işletme giderlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçtaki euro kurunun 14.5 olduğu bir ülkede hiçbir yabancı ilaç firmasının Türkiye'ye satış için ikna edilemeyeceğini, sağlığa ve ilaca ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyledi. İlacın reçeteye yazımına farklı standartlar getirerek tüketimin düşürülmeye çalışıldığını ifade eden Sayılkan, yabancı firmaların Türkiye'ye gelmek için başvuruda bile bulunmadığını hatırlattı. Sayılkan "Çimento satan, ilaç satandan fazla kazanıyor" sözleriyle sektörün içinde bulunduğu durumu özetledi.
Milli ilaç adımı 1974 yılında atılmıştı hayal oldu
Milli ilaçla ilgili çok ciddi adımların atılması gerektiğini söyleyen Sayılkan, bu hayalde 1974 yılından bu yana bir adım bile atılmadığını dile getirdi. Bu hayalin gerçeğe dönmesi için ciddi teşviklerin verilmesi gerektiğini söyleyen Sayılkan, ilacın yüzde 50'sini ithal eden bir ülkenin ilaç sıkıntısını kalıcı olarak çözmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ruhsatı devletin verdiği, fiyatı ve indirimi devletin belirlediği, hangi koşullarda alınacağını yine devletin belirlediği bir sistemde hem hasta, hem de eczacıyı memnun edecek bir formülün bulunmasının güçlüğünü dile getirdi.