31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere iki aydan kısa bir süre kala, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvim de devam ediyor. Takvime göre, seçmen listeleri, aday listeleri, oy pusulaları, propaganda serbestliği ve oy verme saatleri gibi önemli konularda tarihler belli oldu. İşte yerel seçimler için YSK’nin takviminde yer alan detaylar:

Seçmen listeleri 7 Şubat’ta kesinleşecek

YSK’nin takvimine göre, seçmen kütükleri 7 Şubat’ta kesinleşecek. Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandıkları 7-11 Şubat arasında öğrenebilecek. İlçe seçim kurulları, 12 Şubat’ta seyyar sandık kurma, hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin seyyar sandıklara kaydını ve bağlı olduğu sandık kurulunu belirleme işlemlerine başlayacak.

Tutuklular ve taksirli suçlardan hüküm giyenlerin seçmen listeleri ise, Cumhuriyet Başsavcılıkları’ndan istenen ikinci liste ile karşılaştırılacak. Yapılacak değişiklikler Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi’ne işlenerek, 3 Şubat’ta askıya çıkarılacak.

Aday listeleri 3 Mart’ta ilan edilecek

YSK’nin takvimine göre, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına, siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına 20 Şubat Salı saat 17.00’ye kadar teslim edecek. Bağımsız adaylar da başvurularını aynı tarihe ve saate kadar yapabilecek.

Siyasi partiler, aday listelerindeki eksiklikleri 22 Şubat’a kadar giderme hakkına sahip olacak. Bağımsız adaylar da dahil olmak üzere geçici aday listeleri 23 Şubat’ta ilan edilecek ve aynı gün itiraz süresi başlayacak. Kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta ilan edilecek.

Oy pusulaları ve propaganda serbestliği

YSK’nin takvimine göre, birleşik oy pusulalarının basımı ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına 3 Mart’ta başlanacak. Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları ise 21 Mart 2024 Perşembe sabahı başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı 24 Mart’ta tamamlanacak. 28 Mart’ta tutuklular ve taksirli suçlardan hüküm giyenlerin listeleri kesinleştirilecek. Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00’de sona erecek. Seçmenler 31 Mart’ta sandık başına gidecek.

Oy verme saatlerinde değişiklik

YSK, seçimin mart ayında yapılması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini göz önünde bulundurarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Buna göre, doğudaki illerde oy kullanma işlemi saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Batıdaki illerde ise oy kullanma işlemi saat 08.00’de başlayıp 17.00’de sona erecek.

YSK'nin seçim takvimi kapsamında, 27 Ocak'ta çekilen kura ile seçime katılacak 35 siyasi partinin birleşik oy pusulasındaki yerleri belirlendi.

Kuraya göre, partiler oy pusulasında şöyle sıralandı:

1 - AK Parti

2 - İYİ Parti

3 - Sol Parti

4 - BBP

5 - Memleket Partisi

6 - Anavatan Partisi

7 - DSP

8 - Yeniden Refah Partisi

9 - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)

10 - Türkiye Komünist Partisi

11 - Anadolu Birliği Partisi

12 - Zafer Partisi

13 - Halkın Kurtuluş Partisi

14 - Türkiye Komünist Hareketi

15 - Bağımsız Türkiye Partisi

16 - Gelecek Partisi

17 - Yeni Türkiye Partisi

18 - Cumhuriyet Halk Partisi

19 - Emek Partisi

20 - HÜDA-Par

21 - Hak ve Özgürlükler Partisi

22 - Ocak Partisi

23 - Adalet Birlik Partisi

24 - Demokrat Parti

25 - Güç Birliği Partisi

26 - Millet Partisi

27 - Milli Yol Partisi

28 - Adalet Partisi

29 - Genç Parti

30 - Aydınlık Demokrasi Partisi

31 - MHP

32 - TİP

33 - DEVA Partisi

34 - Saadet Partisi

35 - Vatan Partisi

Kaynak: HABER MERKEZİ