OĞUZ ÖRNEK/Efsanelere adını yazdıran Torbalı’daki Metropolis antik kenti, rant uğruna yok sayıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Belçikalı Collinet ailesinin sahibi olduğu Carmeuse Grup bünyesinde olan Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Torbalı’da açmak istediği yeni ocak için ÇED başvurusu yaptı. Toplam 30 hektar alanda patlatma yöntemiyle taş çıkarılacak. Toplam 10 kişi istihdam edilecek. Kimtaş Bergama (İzmir), Torbalı (İzmir), Soma (Manisa), Muğla, Pınarhisar (Kırklareli) ve Bartın olmak üzere toplam 6 fabrikası ile Türkiye'nin en büyük kireç üretim kapasitesini elinde bulunduruyor.
5000 yıllık bir tarih ve kültür hazinesi, rant uğruna görünmez yapıldı. İzmir Torbalı yakınlarındaki Metropolis Antik Kentine 1,5 km uzaklıkta kireçtaşı ocağı açılmak isteniyor. Toplam 30 hektar alanda çalışmaları yapacak olan şirketin ruhsat (ÇED) alanı içerisinde ocak sahası, malzeme, pasa ve bitkisel toprak stok sahaları yer alacak. Sahadan alınan malzemenin, proje alanına yaklaşık 2600 metre mesafede bulunan, faaliyet sahibine ait kireç fabrikasında hammadde olarak kullanılacak.
Ocak alanlarında, patlatma yöntemi kullanılarak, yılda toplam1 milyon ton tüvenan maden üretimi yapılması planlanıyor. Dosyanın, en önemli antik kentlerden biri olan Metropolis Antik Kenti’nin adı geçirilmeden oluşturulduğu öğrenildi. Aynı proje daha önce bölgedeki zeytinlikler gerekçe gösterilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından iptal edilmişti.
Toplam 30 hektar alanda çalışmaları yapacak olan şirketin ruhsat (ÇED) alanı içerisinde ocak sahası, malzeme, pasa ve bitkisel toprak stok sahaları yer alacak. Sahadan alınan malzemenin, proje alanına yaklaşık 2600 metre mesafede bulunan, faaliyet sahibine ait Kireç Fabrikasında hammadde olarak kullanılacak.
METROPOLİS BUHARLAŞTI
Metropolis, kayıtlarda Torbalı Yeniköy mahallesi sınırları içindeki 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak geçiyor. Erken Tunç Çağından bu yana yerleşim yeri olan “Ana Tanrıça Kenti” Metropolis Antik Kenti’nin varlığına rağmen ÇED başvuru dosyasında ‘’Proje alanı ve yakın çevresinde herhangi bir arkeolojik mirasa rastlanmamıştır” şeklinde söz edildiği iyor.
PATLAYICI KULLANILACAK
Projenin ÇED Dosyasına göre 56,20 hektarı bulan ruhsat alanında yılda 1 milyon ton kireçtaşı üretimi planlanıyor. Tamamı Çevre Düzeni Planında tarım arazisi olarak geçen ruhsat alanının ÇED alanı 29,97 hektar olarak belirlendi. Projeye göre kireçtaşı elde etmek için bölgede ayda 1 patlatma yapılacak. Bu patlatmalarda yılda 19,240 ton ANFO, 420 kg dinamit kullanılacak.