ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, yıllardır terörizm bahanesiyle bulundukları Irak'tan çekilmek zorunda kalıyor. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, DEAŞ tehdidinin ortadan kalktığını ve ABD askerlerine artık ihtiyaç duyulmadığını açıkladı. Washington, DEAŞ'ın hala tehdit oluşturduğunu iddia etse de Bağdat yönetimi kararlı görünüyor.
ABD VE IRAK, ÇEKİLME PLANINDA ANLAŞTI
Pentagon, ABD ve Irak yetkililerinin koalisyon güçlerinin 2026 sonuna kadar iki aşamada çekilmesi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. İlk aşamada, yabancı güçler Eylül 2024'e kadar Bağdat, batı Irak ve diğer bölgelerden ayrıılacak. İkinci aşamada ise Erbil'deki birlikler 2026 sonuna kadar geri çekilecek.
ABD, SURİYE'DEKİ ASKERLERİNİ DESTEKLEMEK İÇİN IRAK'I KULLANMAK İSTİYOR
Anlaşmaya göre, ABD güçleri Suriye'deki Amerikan birliklerini desteklemek için Irak'ı kullanmaya devam edebilecek. Hatta 2026'dan sonra bile, Suriye'deki Amerikan birliklerine danışmanlık ve lojistik destek sağlamak için küçük bir ABD gücünün Irak'ta kalabileceği belirtiliyor.
IRAK BAŞBAKANI: "DEAŞ ARTIK TEHDİT DEĞİL"
Irak Başbakanı Sudani, Bloomberg'e verdiği röportajda, "Uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonu sona erdi. DEAŞ, devlete karşı bir tehdit oluşturmuyor. Irak dönüşüme uğradı," dedi. Sudani, DEAŞ'ın sadece mağaralarda ve çöllerde saklanan bireyler olarak varlığını sürdürdüğünü ve istikrara tehdit oluşturmadığını vurguladı.
ABD'NİN ŞÜPHELİ DAVRANIŞLARI
ABD, Ağustos ayında Irak'ın batısında düzenlediği bir operasyonda 15 DEAŞ militanının öldürüldüğünü ve 7 Amerikan askerinin yaralandığını açıklamıştı. Bu operasyon, ABD'nin Irak'taki varlığını sürdürmek için DEAŞ tehdidini abarttığı yönündeki şüpheleri artırdı.
IRAK, ABD'SİZ BİR GELECEĞE HAZIRLANIYOR
Irak, ABD güçlerinin çekilmesiyle birlikte kendi güvenliğini sağlamaya hazırlanıyor. Irak ordusu, terörle mücadele operasyonlarında ABD'den daha az doğrudan yardım alacak. ABD'nin hava desteği sağlayıp sağlamayacağı ise henüz belirsiz.