Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve aralarında ARTICLE 19, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Gazetecileri Koruma Komitesi gibi önde gelen kuruluşların da bulunduğu 60’tan fazla medya ve sivil toplum kuruluşu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nün Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etmesini kınayan ortak bir bildiri yayınladı. Açık Radyo’nun susturulmasının Türkiye’de bağımsız medyaya ağır bir darbe vurduğu vurgulanan bildiride, ifade özgürlüğüne yönelik endişeler dile getirildi.

KARAR, BAĞIMSIZ YAYINCILIĞA TEHDİT OLUŞTURUYOR

1995'ten beri yayın yapan Açık Radyo, Türkiye’de ifade özgürlüğünün önemli bir sesi olarak biliniyor. Savaş ve barış, çevre, halk sağlığı, cinsiyet eşitliği gibi çok çeşitli konularda programlar yayınlayan radyonun kapatılması, kamuoyunun farklı görüşlere erişimini engelleyecek. RTÜK'ün bu kararı, sadece Açık Radyo'nun değil, Türkiye'deki tüm bağımsız medya kuruluşlarının geleceği için de kaygı verici olarak nitelendiriliyor.

"AÇIK RADYO AÇIK KALMALI" ÇAĞRISI

Bildiride, Türkiye yetkililerine, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak basın özgürlüğünü koruma ve Açık Radyo’nun lisansını iade etme çağrısı yapıldı. Uluslararası kuruluşlar, medya kuruluşlarının herhangi bir yaptırım korkusu olmadan kamuyu ilgilendiren konuları tartışabilmesinin önemini vurguladılar. "Açık Radyo açık kalmalı" sloganıyla başlatılan kampanyaya destek veren çok sayıda kuruluş, RTÜK'ün kararını geri alması için baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret belli oldu! Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret belli oldu!

Kaynak: HABER MERKEZİ