Adamkayalar Kutsal Alanı: Pan ve Hermes'e Ait Bir Gizem

Kızkalesi'nin kuş uçumu 3.5 kilometre kuzeyinde, dik bir yamacın üzerinde yer alan Adamkayalar Kutsal Alanı, Antik çağda tanrı Pan ve Hermes'e adanmış bir yer olarak kabul ediliyor. Burası, bölgedeki insanlar tarafından tapınak ve ölü kültü amaçlı ibadetler için kullanılan özel bir teras olarak hizmet veriyordu.

Kabartmaların Önemi

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, bu terasta bulunan 11 adet kabartmanın, antik çağın gizemli krallığı Olba'dan günümüze ulaşan en önemli eserlerden biri olduğunu belirtiyor. Bu kabartmalar, Kızkalesi'ne ve Şeytan deresi kanyonuna bakan sarp bir uçurumun yamacına işlenmiş, etkileyici sanat eserleri olarak öne çıkıyor.

22_20

Kabartmaların İçeriği

Bu kabartmalar, ölmüş önemli kişilerin anısını yaşatmak amacıyla yakınları tarafından yaptırılmıştır. Ölen kişi, bazen bir asker olarak, bazen sivil kıyafetler içinde resmedilirken, bazen tek başına, bazen de ailesi veya hizmetlileriyle birlikte görülüyor.

Ancak bu kabartmaların MÖ 3. yüzyıldan MS 3. yüzyıla kadar uzanan bir dönemde yapıldığı düşünülüyor ve son yıllarda sürekli olarak tahribata uğruyor. Defineciler, bu kabartmalarda altın veya diğer değerli eserler olabileceğini düşünerek uzun yıllardır tahrip ediyorlar. Dinamit ve hilti gibi malzemelerle kabartmaları parçalayan bu kişiler, hem kültürel mirasa büyük zarar veriyorlar hem de kabartmaları nişangah olarak kullanıyorlar.

55_5

Koruma Çağrısı

Akademisyenler uzun süredir Adamkayalar Kutsal Alanı'nın koruma altına alınması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda hazırlanan projeler bakanlığa iletilmiş olsa da henüz herhangi bir adım atılmış değil. Bu nedenle kabartmalar, giderek daha fazla tahrip oluyor.

Prof. Dr. Murat Durukan, bu tahribatın Mersin'in en önemli tarihi eser grubunu hedef aldığını ve bu vandalizmin ülke imajına zarar vereceğini belirtiyor. Durukan, "Adamkayalar gibi önemli bir ören yerinin güvenliğinin sağlanması, tarihi mirasımızın korunması için acil bir gerekliliktir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: arkeofili.com