Almanya Başbakanı Olaf Scholz, meclisten güvenoyu istemek için resmi başvuruda bulundu. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, Scholz’un Anayasa'nın 68. maddesi uyarınca bu talebi gerçekleştirdiğini belirtti.
Scholz’un, meclis başkanı Baerbel Bas’a gönderdiği başvuruda, 16 Aralık 2024 Pazartesi günü saat 13.00’te yapılacak güven oylaması öncesinde bir açıklama yapmak istediği ifade edildi.
KOALİSYON 6 KASIM'DA DAĞILDI
Scholz'un talebi, Almanya’da trafik ışığı koalisyonu olarak adlandırılan hükümetin çökmesinin ardından geldi. 6 Kasım’da yapılan bir toplantıda, Başbakan Scholz, koalisyon ortağı FDP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden aldı.
Bu hamlenin ardından FDP, hükümetteki bakanlarını çekti ve koalisyon tamamen dağıldı. Scholz, hükümetin sona ermesinin ardından güvenoyu isteyeceğini ve erken seçime gidileceğini duyurdu.
GÜVENOYU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Almanya’da başbakanların güvenoyu istemesi, Anayasa’nın 68. maddesi kapsamında düzenleniyor. Süreç şöyle işliyor:
- Başbakan, meclise güvenoyu önergesi sunar.
- Federal Meclis'te yapılan oylamada önerge çoğunluk tarafından kabul edilmezse, Cumhurbaşkanı, başbakanın önerisiyle meclisi feshedebilir.
- Meclisin feshedilmesi durumunda, 60 gün içinde erken genel seçim yapılır.
Güvenoyu alındığı takdirde Scholz, 28 Eylül’de planlanan genel seçimlere kadar görevine devam edecek. Ancak, seçim tarihi konusunda partiler arasında 23 Şubat 2025 üzerinde mutabakat sağlandığı belirtiliyor. Nihai kararı ise Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier verecek.
2005'TEN BU YANA İLK GÜVENOYU SÜRECİ
Almanya’da başbakanların meclisten güvenoyu istemesi nadir bir durum. Son olarak 2005 yılında, dönemin Başbakanı Gerhard Schröder, erken seçim yolunu açmak için güvenoyu talep etmiş ve çoğunluğu sağlayamayınca seçime gidilmişti. Bu süreç, Almanya’da siyasi dengelerin yeniden şekillenmesine yol açmıştı.
Scholz’un güvenoyu süreci de Almanya’nın siyasi geleceğinde belirleyici bir rol oynayacak gibi görünüyor.