2025 yılı asgari ücret görüşmeleri, 10 Aralık'ta başlayacak ve yıl sonuna kadar tamamlanacak. Bu süreç, devlet, işçi ve işveren taraflarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Asgari ücretin artışı, sadece bu gruptaki ücretlileri etkilemekle kalmayacak; aynı zamanda iş dünyasında sürdürülebilirlik açısından da önemli bir rol oynayacak. Kamu yetkilileri, asgari ücretten fazla ücret ödeyen işletmelerin engellenmediğini ancak asgari ücretin altına düşülmemesi gerektiğini vurguluyor.
2024'te yapılan asgari ücret zammının ardından, 2025 yılı için de %50'ye yakın bir artış beklentisi var. 2024 yılında tarihi bir karar alınarak, asgari ücret vergi dışı tutuldu ve bu karar 677 milyar TL'lik vergi harcamasına yol açtı. 2025 için ise bu rakamın 800 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Emekli maaşları ne kadar artacak?
2025 yılı başında, emekli maaşları ve memur maaşlarına yapılacak zamlar da gündemde. Özellikle en düşük maaşı alan emekliler için yapılacak düzenlemeler dikkatle izleniyor. Toplu sözleşmeler ve yasalar doğrultusunda, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamlar belirlenmişken, en düşük emekli maaşı hakkında da çalışmalar yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Hükümet, emekli maaşlarında enflasyonun altında kalmamak için gerekli adımları atacaklarını duyurdu. "Enflasyona ezdirmeme" prensibi, özellikle düşük gelirli emeklilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için ön planda tutulacak.
Yeniden değerleme oranında değişiklik olacak mı?
Bir diğer merak edilen konu ise, yeniden değerleme oranının değişip değişmeyeceği. Kamunun gelir ihtiyacı göz önünde bulundurularak, devlet tarafından yapılan hizmetlerin sürdürülebilirliği için yeniden değerleme oranı belirleniyor. Dezenflasyon politikasına mali destek sağlanması gerektiği belirtiliyor. Bu bağlamda, yılın sonunda yapılacak değerlendirmelerin ardından, kamu gelirleri ve hizmetlerin finansmanı için yeni kararlar alınacak.