Bakan Uraloğlu, yazılı açıklama ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) yürüttüğü çelik grid ağ kaplama uygulamasıyla dik ve sarp yamaçları bulunan yollarda emniyetli geçiş sağlandığını belirtti. Uraloğlu, "Türkiye'nin dört bir yanında kuzey, güney, doğu, batı, dağ, bayır demeden çalışıyoruz. Otoyollar, köprüler, tüneller, viyadüklerin yanında farklı coğrafyalarımızdaki dik ve sarp yamaçlarda bulunan yollarımızda emniyetli geçişi sağlamak ve vatandaşlarımızı korumak için yamaçları ve taşları çelik grid ağlarla ile örüyoruz" dedi.

'EN FAZLA ÇELİK AĞ, TRABZON BÖLGESİ'NE YAPILDI'

En fazla çelik ağ uygulamasının 587 bin metre kare çelik tel ağ ve 693 bin metre kare halka ağ ile dağları, sarp ve dik yamaçları ile öne çıkan Trabzon 10'uncu Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yol ağında yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, "Kastamonu 15'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yol ağında ise toplam 764 bin 250 metre kare çelik ağ uygulaması yapılmıştır. Kastamonu 15'inci Bölge Müdürlüğü yol ağı bu alanda en fazla ikinci çelik tel ağı uygulanan bölge oldu" açıklamasında bulundu.

'640 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE'

KGM sorumluluğundaki yol ağında ülke genelinde toplamda 4 milyon 596 bin 980 metrekare çelik ağ uygulaması yapıldığının altını çizen Uraloğlu, bu sayının yaklaşık 640 futbol sahası büyüklüğüne denk olduğuna dikkat çekerek, "Çelik grid ağ ile Türkiye'nin yol güvenliğini sağlıyoruz. Bu kapsamda İstanbul 1'inci Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Sakarya-Mekece Devlet Yolu'nda 4 bin 200 metre uzunluğunda 30 bin metrekare, İzmir 2'nci Bölge Müdürlüğü ağındaki Denizli, Uşak, Muğla, İzmir, Manisa illerinde toplamda 260 bin metrekare çelik ağ yapımı tamamlandı. 2024 yılı sonuna kadar da yaklaşık 30 bin metrekare çelik ağ sermeyi planlıyoruz" dedi.

BÖLGELERDEKİ ÇELİK AĞ UYGULAMALARI 

Konya 3'üncü Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Konya-Beyşehir ve Konya-Hadim-Taşkent yollarında toplam 65 bin metre kare çelik ağ uygulaması bulunduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, Ankara 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yol ağında da toplamda 36 bin 730 metre çelik ağ uygulaması bulunduğunu ifade etti. Uraloğlu, "Düzce-Gölyaka il yolunda 11 bin metrekare, Bolu Dokurcun-Mudurnu devlet yolunda 4 bin 630 metrekare, Mudurnu-Nallıhan devlet yolunda 5 bin 200 metrekare, Göynük-Nallıhan devlet yolunda 10 bin 800 metrekare, Ankara-Kırıkkale devlet yolunda 600 metrekare, Ankara Nallıhan-Beypazarı yolunda 750 metrekare, Çubuk-Şabanözü il yolunda 3 bin 750 metrekare çelik ağ uygulaması yapılmıştır" açıklamasında bulundu.

Uraloğlu, KGM'ye bağlı diğer bölge müdürlüklerinin yol ağında bulunan çelik ağ uygulamaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Mersin 5'inci Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Anamur-Aydıncık devlet yolu, Aydıncık-Silifke devlet yolu, Silifke-Kızkalesi devlet yolu, Ermenek-Mut devlet yolu, Silifke-Gülnar il yolu, Tarsus-Çamlıyayla il yolu, Hatay İskenderun-Topboğazı devlet yolu ve Kahramanmaraş Elbistan-Nurhak il yolunda toplam 48 bin 200 metrekare çelik ağ uygulaması yapılmıştır. Kayseri 6'ncı Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Niğde ilinde Ulukışla-Pozantı devlet yolunda 26 bin metrekare çelik ağ uygulaması gerçekleştirilmiştir. Samsun 7'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yol ağındaki Amasya Çevre Yolu'nda 30 bin metrekare, Amasya-Taşova yolunda 20 bin metrekare, Çorum-Sungurlu yolunda 20 bin metrekare, Çorum-Merzifon yolunda 5 bin metrekare, Oğuzlar il yolunda 55 bin metrekare, Merzifon-Osmancık-Tosya yolunda 30 bin metrekare, Ordu Topçam-Mesudiye yolunda 240 bin metrekare, Bolaman-Perşembe yolunda 10 bin metrekare, Aybastı il yolunda 8 bin metrekare, Samsun Vezirköprü-Durağan yolunda 15 bin metrekare, Tokat Çevre Yolu'nda 20 bin metrekare olmak üzere toplamda 453 Bin metre kare çelik ağ uygulaması tamamlanmıştır. Elazığ 8'inci Bölge Müdürlüğü yol ağında; Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerinde 2020-2023 yılları arasında 282 bin metrekare, Diyarbakır 9'uncu Bölge yol ağında yer alan; Birecik-Suruç devlet yolunda 1800 metrekare, Suruç-Şanlıurfa devlet yolunda 50 bin metre kare çelik ağ uygulaması yapılmıştır."

10 BİN METREKARE ÇELİK AĞ YAPIMI PLANI

Trabzon 10'uncu Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun ve Bayburt illerinde yaklaşık 15 yıllık süreçte toplam 587 bin metrekare çelik tel ağ ve 693 bin metre kare halka ağ yapımı tamamlandığını aktaran Uraloğlu, "2024 yılı sonuna kadar da yaklaşık 20 bin metrekare daha ağ serilmesi planlanmaktadır. Erzurum 12'nci Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Erzurum ilinde 360 bin metrekare, Ağrı ilinde 50 bin metrekare olmak üzere toplamda 410 bin metrekare çelik ağ uygulaması gerçekleştirilmiştir. Antalya 13'üncü Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Antalya, Isparta, Burdur illeri ve Fethiye ilçesinde 15 yılda toplam 450 bin metrekare çelik ağ uygulaması yapılmıştır. Bursa 14'üncü Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Bozüyük-Bilecik-Mekece, Balıkesir-Edremit, Bozüyük-Kütahya, Bursa-Orhaneli, Bilecik-Osmaneli, İnegöl-Bozüyük yollarında da 290 bin metrekare çelik ağ uygulaması tamamlanmıştır. Kastamonu 15'inci Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; İnebolu-Kastamonu devlet yolu, Yenice-Karabük yolu, Cide-Şenpazar yolu, Devrek-Mengen yolu, Ereğli-Zonguldak yolu, Bartın-Abdipaşa yolu, Kurşunlu-Korgun yolu, Çerkeş-Kurşunlu-Ilgaz yolu ve Çankırı-Şabanözü yolunda toplam 764 bin 250 metre çelik ağ uygulaması gerçekleştirilmiştir" dedi.

Uraloğlu, Sivas 16'ncı Bölge Müdürlüğü yol ağındaki; Sivas'ta 40 bin metrekare, Erzincan'da 25 bin metrekare çelik ağ uygulaması yer alırken, 2024 ve 2025 yıllarında bu bölgedeki çeşitli yollarda toplam 50 bin metre kare daha çelik ağ yapılmasının planlandığını aktardı. Ayrıca Kars 18'inci Bölge Müdürlüğü'ndeki yol ağında yer alan; Kağızman'da toplam 85 bin metre kare çelik ağ yapımının tamamlandığını aktaran Uraloğlu, 2024 yılı sonuna kadar da yaklaşık 10 bin metrekare daha çelik ağ yapımının planlandığını açıkladı. 

Kaynak: dha