Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Bakanlık, POS cihazları ve yazar kasanın birleştiği yeni nesil ödeme cihazlarına geçiş yapmayan işletmeleri yakından takibe alarak ceza uygulaması başlatacağını duyurdu.

15 yaşındaki sürücünün seyir halinde ve park halindeki araçlara çarptığı kaza kamerada 15 yaşındaki sürücünün seyir halinde ve park halindeki araçlara çarptığı kaza kamerada

Yeni Nesil Cihazlara Geçiş Şart

2013 yılında devreye alınan yeni nesil cihazlar, perakende sektörü için vergi kaçakçılığı riskini azaltmayı hedefliyor. Bu uygulama sayesinde, banka kartları ile yapılan ödemelerin fişleri tek bir belge olarak düzenleniyor ve eski cihazların kayıt dışı işlemlere yol açması önleniyor. Bakanlık, özellikle perakende işletmelerde kartlı ödeme sisteminin genişletilmesi ve mali belgelerin doğru düzenlenmesini sağlamak amacıyla eski cihazların kullanımına bir an önce son verilmesini amaçlıyor.

Suistimallerin Önüne Geçilmesi Hedefleniyor

Eski cihazların mevzuata aykırı işlemler için kullanılmasının önlenmesi de Bakanlığın öncelikli hedeflerinden biri. Mobil POS cihazları ile yapılan işlemlerin kayıt dışında bırakılması, borçların farklı kişiler adına düzenlenmesi gibi suistimaller, bu yeni düzenlemeyle engellenmiş olacak. Bu kapsamda, mobil POS cihazlarının kullanımı belirlenen bir takvim çerçevesinde sonlandırılacak ve EFT-POS özellikli yeni nesil cihazlar kullanılmaya başlanacak.

Son Tarih 1 Temmuz'du 

Geçiş süreci henüz tamamlanmadığı için Bakanlık, 30 Aralık 2023'te yeni bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, işletmelerin en geç 1 Temmuz 2024'e kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş yapmaları zorunlu hale getirildi. Aynı zamanda banka kartlarıyla yapılan ödemelerde yalnızca bu yeni nesil cihazların kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, cihaz ve sistemlerin uygun bir şekilde sağlanmaması durumunda özel ceza düzenlemeleri de getirildi.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Bildiri Gönderildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobil POS cihazlarının kullanımına son vermeyen mükellefler hakkında denetimleri sıkılaştırdı. Bu kapsamda tüm bankalara ve ödeme kuruluşlarına bir yazı gönderilerek, eski tip cihazların mükelleflerden geri alınması ve yerlerine güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazların sağlanması talep edildi. Bakanlık ayrıca, yasak olmasına rağmen eski cihazları kullanmaya devam eden işletmelere SMS ve mektup göndererek, bu cihazların iade edilmesini istedi.

Cezalar İşletme Türüne Göre Değişecek

Yeni düzenlemelere rağmen eski POS cihazlarını kullanmaya devam eden işletmeler için ağır cezalar uygulanacak. Bilanço esasına göre defter tutan işletmeler için ceza tutarı 20 bin lira, işletme hesabına göre defter tutanlar için ise 10 bin lira olarak belirlendi. Banka veya ödeme kuruluşları da eski POS cihazlarını geri almadıkları her durum için 200 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacak. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmayan işletmeler için de her bir tespit için 20 bin lira ya da 10 bin lira cezai yaptırım uygulanacak.

"Vergi Adaletini Sağlamak İçin Kararlıyız"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaletini sağlamak, kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve vergiye uyum düzeyini artırmak için çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerini belirtti. Şimşek, hatalı POS cihazlarının kullanımına son vermenin, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hayati önem taşıdığını vurguladı ve şunları ekledi: "Bu dönüşümü yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına cezai yaptırımlar uygulanacak."
 

Kaynak: Haber Merkezi