Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, sektördeki en büyük problemin piyasada bal olarak satılan hileli ürünler olduğunu belirtti. Altıparmak, "Bugün kilosu 70-80 liradan bal benzeri ürünler satılıyor. Doğal balın arıcıdaki fiyatı bile bu rakamın çok üstündedir" dedi. İstanbul'daki kampüste yapılan doğallık testleri sonucunda numunelerin yaklaşık yüzde 40'ını geri çevirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Altıparmak, "Kampüsümüz herkese açık. Çünkü biz, tek başımıza sektörü düzeltemeyiz" diye konuştu.

Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi

.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'ne katılan bilim insanları, arıcı birlikleri, otoriteler ve kamu kuruluşları, arı ürünleri sektöründeki çalışmaları ve gelişmeleri dünya arıcılık sektörü ile paylaştı. Balparmak Ar-Ge Merkezi yöneticileri, geliştirdikleri yeni analiz metotlarıyla Türkiye'nin bal ihracatını artırmayı hedefliyor. Balparmak'ın bilim dünyasına kazandırdığı yeni C4 analiz metodu, Avrupa'nın Türk çam balına olan bakışını değiştirdi. Bu yeni metot, TSE standartlarına dahil edilerek resmileşirken, uluslararası hakemli dergilerde yayımlandı ve dünya genelinde kabul gördü.

Avrupa'da kabul gören analiz metodu

Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, bu yöntemin Türkiye'nin bal ihracatının yaklaşık yüzde 30 artmasını sağlayacağını belirtti. "Dünya çam balı üretiminin yüzde 95'i Türkiye'deki kızılçam ormanlarında yaşayan Anadolu Bal Arısı tarafından üretiliyor. Çam balı, özel bir analiz metodu gerektirir. Ar-Ge'ye yaptığımız yatırım ve 4 yıl süren yoğun bilimsel çalışmalarımız sayesinde çam balına özgü olan bu yeni C4 analiz metodunu geliştirdik ve ülkemizin çam balı ihracatının önünü açtık" dedi.

Avrupa'nın birinci sıradaki laboratuvarlarından biri

Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik bal ihracatında yaklaşık yüzde 90'lık bir paya sahip olduğunu vurgulayan Altıparmak, "Ar-Ge merkezimize 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Türkiye'de bal ve diğer arı ürünleri alanında ilk ve gıda alanında TÜRKAK tarafından akredite sekizinci Ar-Ge merkeziyiz. Dünyada bal paketleme şirketleri arasında bu kadar gelişmiş başka bir merkez yok" şeklinde konuştu.

Sahte bal ile mücadele

Altıparmak, sektördeki en büyük sorunun hileli ballar olduğunu belirtti. "Sektörümüzün yaşadığı en büyük problem, piyasada taklit ve tağşişli olarak nitelediğimiz ve 'bal' olarak satılan hileli ürünler. Bugün kilosu 70-80 liradan bal benzeri ürünler satılıyor. Doğal balın arıcıdaki fiyatı bile bu rakamın çok üstündedir. Paketleme şirketleri olarak hileleri yakalamak için analiz tekniklerimizi geliştiriyoruz" dedi. Balparmak, 2022 yılında laboratuvarlarına kazandırdıkları yeni bir cihaz ile 25 dakikada bala çok benzeyen hileli ürünlerin içindeki tüm hile unsurlarını tespit edebildiklerini belirtti.

Konak Tramvayı'nı kullanacaklar dikkat! Geçici düzenleme yapıldı Konak Tramvayı'nı kullanacaklar dikkat! Geçici düzenleme yapıldı

Gençler ve kadınlar arıcılıkta

Son yıllardaki orman yangınları nedeniyle çam balında yüzde 20 civarında rekolte düşüklüğü yaşandığını kaydeden Altıparmak, Türkiye'de 4 milyon adet arılı kovan bulunduğunu belirtti. "Kovan başı ortalama 15 kilogram verimlilikle, 60-70 bin ton civarında gerçek bal rekoltesi olduğunu tahmin ediyorum. Türkiye'de arıcı yaş ortalaması 55'i buldu. Gençler ve kadınlar sektöre kazandırılmalı" dedi. Balparmak Arıcılık Akademisi çatısı altında daha kaliteli ve verimli arı ürünleri üretilmesini destekleyen eğitimler verdiklerini belirten Altıparmak, kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaparak sektöre katılımlarını desteklediklerini söyledi.

Balparmak Kampüs

İstanbul Çekmeköy'de 44 bin metrekare alan üzerine kurulu Balparmak Kampüsü'ne gelen ön numunelere yapılan doğallık testleri sonucunda yaklaşık yüzde 40'ını geri çevirmek zorunda kaldıklarını bildiren Altıparmak, "Doğal bala ulaşmak için gelen her parti ürünün tamamına bakmak zorundayız. Ben şeffaflığa önem veriyorum. Rakiplerimizi biz meslektaş olarak görüyoruz. Bütün bilgi birikimimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu her fırsatta dile getiriyorum. Kampüsümüz herkese açık" dedi.

2025 yılı yatırım hedefi

Balparmak'ın 2025 yılı yatırım hedefi 200 milyon TL. Türkiye'de 170'e yakın şubesi ile kahve severlere hizmet veren Arabica Coffee House, sektöre yatırım yapmaya devam ediyor. Şirket, güneş enerjisi, gıda fabrikası, mobilya fabrikası, sos şurup üretim tesisi, kahve posasından elde edilen kahve yağı ile krem üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. 2025 yılı toplam yatırım hedefi ortalama 200 milyon TL, şube hedefi ise 230 olarak belirlendi.

Kahve fiyatları zirvede

Arabica Coffee House CEO'su Sertaç Yalçın, kahve fiyatlarının artış nedenlerini değerlendirerek, pandemi sonrası kahve borsasında fiyatların 200-250 dolar seviyelerine çıktığını ve şu anda 320 dolar seviyelerine yükseldiğini belirtti. Yalçın, "Kahve fiyatlarındaki artışın nedeni, iklim değişiklikleri ve çiftçilerin kahve alımında kontratlar yaparak fiyatları artırma çabalarıdır. Şirketler maliyetleri kontrol etmek için uzun vadeli kontratlar ve dövize endeksli anlaşmalar yapıyor" dedi. Yalçın, 2025 yılında toplamda 200 milyon TL yatırım yapacaklarını ve şube sayısını 230'a ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ