İngiliz bilim insanlarının yaptığı son araştırma, bazı bireylerin Covid-19'a neden olan virüse maruz kalmasına rağmen hastalığa yakalanmadığını ortaya koydu. Imperial College London tarafından yürütülen bu çalışmada, Covid-19'a karşı benzersiz bağışıklık tepkileri olan kişilerin sürekli olarak hastalıktan kaçınabildiği tespit edildi.

Bağışıklık Sisteminin Rolü

Bu kişilerin burunlarındaki özel hücreler, virüsü yayılmadan önce fark ederek, HLA-DQA2 adlı bir genin yüksek seviyede bulunmasıyla vücudun virüse karşı hazırlıklı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, burun astarındaki lokal bağışıklık tepkisinin virüsü tanımlayarak enfeksiyona neden olmasını engellediğini belirtti.

Benzersiz Bağışıklık Tepkileri

Araştırmanın bulgularına göre, virüsü hemen temizleyen bireyler tipik bir bağışıklık tepkisi göstermiyor. Bunun yerine, burunda daha önce hiç görülmemiş, incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkileri oluşuyor. HLA-DQA2 geninin yüksek düzeyde bulunması, uzun süreli bir enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Bazı hastanelerde sorunlar, endişe verici boyutlarda Bazı hastanelerde sorunlar, endişe verici boyutlarda

Araştırma Sonuçları

Imperial College London bünyesinde yapılan bu çalışmanın sonuçları, Covid-19'a karşı benzersiz bağışıklık tepkilerinin önemini vurguluyor. Burun astarındaki hücrelerin virüsü hızlıca tanıyıp engellemesi, virüsün vücuda yayılmadan önce etkisiz hale getirilmesini sağlıyor.

Gelecek Araştırmalar

Bilim insanları, bu bağışıklık tepkilerini daha yakından inceleyerek, Covid-19 ve benzeri virüslere karşı daha etkili aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedefliyor. HLA-DQA2 geninin rolü ve burundaki bağışıklık hücrelerinin işlevi, bu araştırmaların merkezinde yer alacak.

Editör: Utku Çelik