SOSYAL ve mesleki stres yükü yoğun olan meslek grubundaki kişilerin ileri yaşlarda Alzheimer hastası olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 2020-2022 yılları arasında yaklaşık dokuz milyon yetişkin ölümü mercek altına alınan ABD merkezli tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmayı değerlendirdi. 440'tan fazla meslek grubunun dahil edildiği çalışmaya dair düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Asil, “Bulgulara göre, taksi ve ambulans şoförlerinin Alzheimer nedeniyle ölüm oranları diğer meslek gruplarına göre belirgin şekilde daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bulgular gözlemsel olduğundan doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermez ancak Alzheimer hastalığının bu meslek gruplarında daha az görüldüğünü düşündürebilir” ifadelerini kullandı.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, doğrudan mesleklerin Alzheimer riskini artırdığını söylemenin doğru olmadığını ancak yapılan çalışmalar sonucunda sosyal ve mesleki stres yükü yoğun olan meslek grubundaki kişilerin ileri yaşlarda Alzheimer hastası olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi. Alzheimer hastalığında beyindeki değişikliklerin (unutkanlık) hastalık bulguları ortaya çıkmadan yıllarca önce başladığını aktaran Prof. Dr. Asil, “Orta yaşlardaki yaşam tarzı, ileri yaşlarda Alzheimer hastalığı açısından oldukça belirleyici. Bu yaşlarda diyet, egzersiz alışkanlıkları, stres yoğunluğu ve depresyon gibi yaşam tarzı ile ilgili olumsuzluklar beyinde inflamasyonun başlamasına neden olarak ileri yaşlarda demans oluşma riskini artırabilir” dedi.

Stentleme Tedavisi ile 72 Yaşındaki Hasta Artık Daha Sağlıklı! Stentleme Tedavisi ile 72 Yaşındaki Hasta Artık Daha Sağlıklı!

‘YÖN BULMA DUYGUSU YÜKSEK OLANLARDA RİSK DAHA AZ’

Benzer bir çalışma yıllar önce de yapıldığını aktaran Prof. Dr. Asil, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hipokampus, mekansal hafıza ve navigasyon için kullanılan bir beyin bölgesi ve Londra taksi şoförlerinde genel nüfusla karşılaştırıldığında Hipokampal volümün daha iyi gelişmiş olduğu gösterir. Hipokampüs aynı zamanda Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynayan beyin bölgelerinden biri ve bu durum, sık mekansal işlemleme gerektiren mesleklerin Alzheimer hastalığı mortalitesinin azalmasıyla ilişkili olabileceği ihtimalini artırıyor. Bu durumun olası bir diğer açıklaması ise mekânsal hafıza gerektiren bu mesleklerden bilişsel faaliyetleri zayıf insanların uzak durduğu yönünde olabilir.”

Kaynak: DHA