Behice Boran, Türkiye sosyalist hareketinin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen bir akademisyen, yazar ve siyasetçiydi. 1 Mayıs 1910'da Bursa'da doğan Boran, 77 yıllık ömrüne birçok başarı sığdırdı. Türkiye İşçi Partisi (TİP)'nin ilk kadın genel başkanı olarak tarihe geçen Boran, 10 Ekim 1987'de Brüksel'de hayatını kaybetti.

AKADEMİK KARİYERİ VE İLK SİYASİ FAALİYETLERİ

Boran, orta öğrenimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde tamamladıktan sonra, Michigan Üniversitesi'nde sosyoloji doktorası yaptı. 1939'da Türkiye'ye dönerek Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde sosyoloji bölümünde doçent olarak göreve başladı. 1940'lı yıllarda 'Yurt ve Dünya' ve 'Adımlar' gibi dergiler çıkardı. Ancak siyasi görüşleri nedeniyle üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı.

Behice_boran

Anavatan Partisi eski başkanı Yavuz Deniz kimdir, neden öldü? Anavatan Partisi eski başkanı Yavuz Deniz kimdir, neden öldü?

TİP VE SİYASİ MÜCADELESİ

1950'de Türk Barışseverler Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer alan ve başkanlığını yapan Boran, Kore Savaşı'na asker gönderilmesine muhalefet etmesi nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. 1962'de TİP'e katılan Boran, partinin yükselişinde önemli rol oynadı. Parti içindeki siyasi tartışmaların ardından 1970 yılında TİP'in genel başkanı seçildi.

12 MART DARBESİ VE SONRASI

12 Mart 1971 darbesi sonrası TİP kapatıldı ve Boran, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tahliyesinin ardından TİP'i yeniden kuran Boran, siyasi mücadelesini sürdürdü. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise yurtdışına çıktı ve 1987'de Brüksel'de vefat etti.

foto_behice_boran_01

BEHİCE BORAN’IN MİRASI

Behice Boran, Türkiye'de sosyalizm mücadelesine önemli katkılarda bulunmuş bir isim olarak hatırlanıyor. Akademik çalışmaları, siyasi mücadelesi ve TİP liderliğiyle Türkiye siyasi tarihinde önemli bir yer edindi.

Kaynak: HABER MERKEZİ