Bursalı marketçilerden fahiş tepki Bursalı marketçilerden fahiş tepki

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Yılmaz, tüketici fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 5,03 olarak kaydedildiğini, yıllık enflasyonun ise 2,3 puanlık düşüşle yüzde 42,12 seviyesine gerilediğini belirtti.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Yılmaz, hizmet sektöründeki fiyat artışlarının genel oranı yukarı çektiğini ifade etti. "Temel mallarda fiyat artışları yüzde 1’in altında kalırken, hizmetlerde yüzde 10’un üzerindeki yükseliş genel tabloyu etkiledi" dedi.

Enflasyonla mücadelede arz yönlü önlemler artırılacak

Ocak ayında yurt içi üretici fiyatlarının yüzde 3,06 oranında arttığını aktaran Yılmaz, üretici enflasyonundaki görece düşük seyrin tüketici fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirtti. Para ve maliye politikalarıyla birlikte yapısal reformların uygulanmaya devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, enflasyonla mücadelede bütüncül bir yaklaşım izlendiğini söyledi.

Önümüzdeki süreçte hizmet sektöründeki fiyat artışlarını dengelemek için yeni adımlar atılacağını ifade eden Yılmaz, sosyal konut, gıda, enerji ve lojistik alanlarında arz yönlü önlemlerin yoğunlaştırılacağını duyurdu. Deprem harcamalarının azalmasıyla birlikte enflasyonla mücadelede daha etkili sonuçlar alınacağını dile getirdi.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 20’ye inmesi bekleniyor

Sanayi ve tarım sektörlerinde verimlilik odaklı politikaların uygulanacağını belirten Yılmaz, seçici finans ve teşvik mekanizmalarıyla teknolojik dönüşümün destekleneceğini söyledi. Yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılacağını vurgulayan Yılmaz, hizmet sektöründe yapılacak düzenlemelerle fiyat istikrarının sağlanacağını belirtti.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda kademeli olarak gerileyeceğini ifade eden Yılmaz, yıl sonunda oranın yüzde 20 civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Tek haneli enflasyona ulaşana kadar mücadelenin süreceğini belirten Yılmaz, halkın satın alma gücünü artırmaya yönelik politikaların da devam edeceğini kaydetti.

Editör: Kazim Bozkurt