Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Adana’da, CHP TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin sorunlarını dinledi. Barut, portakal bahçesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin narenciye üretimini tümüyle yok edebilecek Yeşillenme Hastalığı’na karşı iktidarı acil ve etkin önlem almaya çağırdı.

Yeşillenme Hastalığı nedir?

Yeşillenme Hastalığı, turunçgillerde görülen ve bitkinin yeşil kalmasına, meyvelerin küçük ve şekilsiz olmasına, ağacın kurumasına ve ölmesine neden olan bir bakteriyel hastalıktır. Hastalık, psillid adı verilen bir böcek türü tarafından taşınmaktadır. Hastalığın tedavisi yoktur ve sadece önleyici mücadele ile yayılması engellenebilir. Hastalık, dünyada birçok ülkede narenciye üretimini olumsuz etkilemiş ve büyük kayıplara yol açmıştır.

Türkiye’de narenciye üretimi ve ihracatı

Türkiye, dünyada narenciye üretiminde 8. sırada, Avrupa’da ise 2. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin narenciye üretimi 2020 yılında 4,3 milyon ton civarında gerçekleşmiştir. Bu üretimin %52’si portakal, %21’i mandalina, %12’si limon ve %6’sı greyfurttur. Türkiye’nin narenciye ihracatı ise 2020 yılında 904 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin narenciye ihracatında en büyük pazarı Rusya’dır. Rusya’yı Ukrayna, Irak, Polonya ve Romanya izlemektedir.

CHP’li Barut’tan iktidara sert eleştiri

CHP TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye’nin narenciye üretimini tehdit eden Yeşillenme Hastalığı’na karşı iktidarı uyardı. Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın KKTC’den narenciye ithalatına izin vermesinin büyük bir risk olduğunu söyledi. Barut, şunları kaydetti:

"Narenciyede tehlike kapıda. Eğer bu uyarılarımızı dikkate alınmazsa gelecekte ülkemizde narenciye üretimi risk altına girecek. Çünkü bu hastalık turunçgilde en tehlikeli ve çaresiz kalınan hastalıktır. Zaten bu yıl narenciye üreticisi zora düştü. Ürün para etmedi, ağaçlar kesildi. Narenciye üretimi ve üreticisi büyük sorunlarla boğuşurken üstüne bu tehlike gelmişken, ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Gerekli önlemleri aldık’ diyerek KKTC’den yaklaşık 15 bin ton narenciyeyi, birkaç ihracatçıya tahsis ederek Türkiye üzerinden transit geçişle sadece Irak ve Azerbaycan’a gideceğini söyleyerek ülkemizin narenciye üretimini tehlikeye atıyor.

Çünkü transit geçiş için olsa bile ülkemize gelecek bu narenciye ürünleri, TIR’larla depolara indirildikten sonra buradan iç pazarda satılabilecektir. Bunun kontrolü zordur. Zaten yurtiçinde depolara indirildikten sonra bu böceğin etrafa dağılmasını kontrol etmek de neredeyse imkansızdır. Bu vektör böcek ülkemize girer ve başta güney bölgelerimizde çoğalırsa önümüzdeki yıllarda hastalığı Türkiye’de de göreceğiz. Ülkemiz narenciye üreten konumdan çıkar ve ithal eder konuma gelir. Bu çağrımıza iktidar ve Tarım Bakanlığı’nın kulak vermesi lazım."

Barut, narenciye üreticilerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, “CHP olarak narenciye üreticilerinin yanındayız. Bu konuda Meclis’te gerekli girişimleri yapacağız. İktidarı, narenciye üretimini korumak için harekete geçmeye davet ediyoruz. Narenciye, ülkemizin stratejik bir sektörüdür. Bu sektörü yok etmeye izin vermeyeceğiz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ