İzmir siyasetinde haftalardır gündemden düşmeyen Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın parti değişikliği gerçekleşti. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'den belediye başkanı seçilen Yıldız, partisinden ayrılarak AK Parti'ye katıldı. Ankara'da düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılan Yıldız'ın rozetini Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı. AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ile Ankara'ya gittiği belirtilen Yıldız'ın parti değişikliğiyle birlikte Çiğli'de 1999 yılından bu yana devam eden CHP'li belediye başkanları dönemi de sona erdi.

Onur Emrah Yildiz Kimdir Chpden Istifa Etti Mi Cigli Belediye Baskani Onur Emrah Yildiz Ak Partiye Gecti Mi 2

Önce özgeçmişinden CHP'yi sildi

Yıldız'ın parti değişikliğinin hemen öncesinde belediyenin resmi internet sitesinde yapılan düzenleme de dikkat çekti. Gündüz saatlerinde Yıldız'ın özgeçmişindeki CHP ve örgütlü siyasi mücadele geçmişine ilişkin ifadeler kaldırıldı. Rozet töreninden saatler önce gerçekleşen değişiklik, Yıldız'ın siyasi tercihini resmen açıklamasından önce yaşanan gelişmeler arasında yer aldı.

Dezavantajlı okullarda 2 bin öğrenciye beslenme desteği
Dezavantajlı okullarda 2 bin öğrenciye beslenme desteği
İçeriği Görüntüle

Meclis üyelerinden ortak rest

Yıldız'ın AK Parti'ye katılmasıyla birlikte gözler Çiğli Belediye Meclisi'ne çevrildi. CHP, Yeni Parti ve bağımsız belediye meclis üyeleri, 23 Eylül'de yayımladıkları ortak açıklamada AK Parti'ye geçecekleri yönündeki iddiaları kesin bir dille reddetmişti. Meclis üyeleri, açıklamalarında şu ifadeleri kullanmıştı: "AK Parti’ye geçmek gibi bir düşüncemiz, kararımız veya girişimimiz yoktur." Üyeler, Çiğli halkının kendilerine verdiği görevin sorumluluğuyla hareket edeceklerini belirterek siyasi duruşlarının net olduğunu vurgulamıştı.

Cigli Belediye Baskani Onur Emrah Yildiz Ak Partiye Geciyor 3362120

1 Ekim Meclisi'nde kritik gündem

Parti değişikliğinin ardından Çiğli Belediye Meclisi'nin 1 Ekim'deki toplantısı da önem kazandı. Belediyenin Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyeliğinin iptal edilmesine ilişkin teklif, ekim ayı meclis gündemine alındı. Yıldız'ın siyasi tercihiyle birlikte bu teklifin mecliste nasıl karşılanacağı da merak konusu oldu. Yıldız'ın AK Parti'ye katılması, belediye başkanlığının siyasi temsilini değiştirse de belediye meclis üyelerinin parti aidiyetlerini kendiliğinden değiştirmiyor.

Chatgpt Görseli 29 Eyl 2026 18 46 36

Çiğli'de Yıldız tartışması: Meclisten ayrı mesaj

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın AK Parti'ye katılması, CHP ve Yeni Parti cephesindeki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. CHP İlçe Başkanı Süleyman Karadağ'ın önceki gün yaptığı açıklama ve belediye meclis üyelerinin ortak bildirisi, başkan ile meclis üyelerinin farklı siyasi tercihler ortaya koyduğunu gösterdi. Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın AK Parti'ye geçişi resmileşirken, ilçede siyasi tartışmaların odağı belediye meclisine çevrildi. CHP Çiğli İlçe Başkanı Süleyman Karadağ, 28 Eylül'de yaptığı açıklamada, Yıldız'ın olası parti değişikliği üzerinden CHP örgütüne sorumluluk yüklenmesine tepki göstermişti. Karadağ, Yıldız'ın adaylık sürecinden bugünkü siyasi tutumuna kadar altı soru yönelterek, yaşanan gelişmelerin sorumluluğunun CHP örgütüne yüklenemeyeceğini savunmuştu. Belediye Başkanı'nın AK Parti'ye geçmesi ve meclis üyelerinin farklı siyasi partilerde kalacaklarını açıklaması, 1 Ekim'deki belediye meclisi toplantısını yakından izlenecek bir gelişme haline getirdi.

Whatsapp Image 2026 09 29 At 18.17.04Yıldız ve Saygılı'dan Ankara'da ilk kare

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın AK Parti'ye katılım sürecinde dikkat çeken fotoğraflardan biri de Ankara'dan geldi. Yıldız, AK Parti Genel Merkezi'nde İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ile birlikte objektiflere poz verdi. Türk bayrağı ve AK Parti bayrağının önünde çekilen fotoğrafta iki isim yan yana yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesinde çekilen kare, Yıldız'ın parti değişikliğinin resmileştiği günün öne çıkan görüntülerinden biri oldu. Gün içerisinde belediyenin internet sitesindeki özgeçmişinden CHP'ye ilişkin ifadeleri çıkarılan Yıldız'ın Ankara'da Saygılı ile birlikte görüntülenmesinin ardından, Erdoğan tarafından kendisine AK Parti rozeti takıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İl Başkanları Toplantısı'nda CHP, Yeniden Refah ve İYİ Parti'den ayrılarak AK Parti'ye katılan 9 belediye başkanına rozet taktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda AK Parti'ye katılan yeni belediye başkanlarına rozet takıldı.

İşte o belediye başkanları:

  • Tekirdağ Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap AKAY
  • İzmir Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah YILDIZ
  • Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet AKPINAR
  • Kahramanmaraş Türkoğlu Belediye Başkanı Mehmet KARACA
  • Antalya Elmalı Belediye Başkanı Halil ÖZTÜRK
  • Elazığ Palu Belediye Başkanı Muhammet SEPTİOĞLU
  • Erzurum Şenkaya Belediye Başkanı Görbil ÖZCAN
  • Balıkesir Marmara Belediye Başkanı Aydın DİNÇER
  • Sivas Koyulhisar Belediye Başkanı Bora KARAKULLUKCU

Kaynak: AJANSLAR