İsveç’in başkenti Stockholm, 2024 Nobel Fizik, Kimya ve Ekonomi ödüllerini kazanan bilim insanlarını ağırladı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen konferansa, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’ın yanı sıra Kimya Ödülü sahipleri David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper ile Fizik Ödülü sahibi Geoffrey Hinton katıldı.

Acemoğlu: "Türkiye'de bu konuda umutluyum" Acemoğlu: "Türkiye'de bu konuda umutluyum"

"Yapay zeka, demokrasiyi tehdit edebilir"

Konferansta söz alan Daron Acemoğlu, yapay zekanın toplumsal ve siyasi yapılar üzerindeki etkilerini ele aldı. Yapay zeka teknolojisinin hem büyük fırsatlar sunduğunu hem de ciddi riskler barındırdığını ifade eden Acemoğlu, özellikle demokratik değerlerin bu teknolojiyle zarar görebileceğine dikkat çekti.

“Şu an Çin, yapay zekayı sansür için çok yoğun bir şekilde kullanıyor. İnsanların bir araya gelmesini engellemek, sosyal medyadaki eleştirileri bastırmak gibi amaçlarla bu teknoloji devreye sokuluyor. Başka ülkelerde de benzer uygulamalar görüyoruz. Bu durum, demokratikleşme çabalarını zorlaştırırken, demokrasisi güçlü ülkeler için bile büyük bir tehdit oluşturabilir. Zaten şu an dünya genelinde demokrasi büyük bir kriz içinde.”

Sosyal hayat yapay zeka ile yeniden şekillenecek

Acemoğlu, önümüzdeki dönemde sosyal hayatın önemli ölçüde yapay zeka tarafından şekillendirileceğini söyledi. Ancak bu teknolojinin birkaç büyük şirketin kontrolünde olması, hem ekonomik hem de siyasi açıdan tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

“Şu an birkaç şirket tüm yapay zeka bilgisini elinde tutuyor ve neyin nasıl olacağına bu şirketlerin kararları yön veriyor. Böyle bir durum, ekonomik ve siyasi gücün belli grupların elinde yoğunlaşmasına neden olur ve bu da sağlıklı bir yapı değildir. Daha fazla denetim, daha sıkı regülasyonlar ve daha geniş bir perspektif gerekiyor. Aksi takdirde bu durumun negatif etkileri olacaktır.”

Daha fazla regülasyon ve denetim çağrısı

Acemoğlu, teknolojinin topluma etkilerini düzenlemenin önemine vurgu yaparak, güçlü bir denetim mekanizması ve şeffaf bir yapı kurulması gerektiğini belirtti. Yapay zekanın tamamen birkaç şirketin tekeline bırakılmaması gerektiğini ifade eden Acemoğlu, geniş bir bakış açısının şart olduğunu dile getirdi.

Bu açıklamalarıyla Nobel ödüllü ekonomist, gelecekte hem teknoloji hem de toplum açısından dengeli bir yaklaşımın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ