Deprem sonrası çadır ve acil durum ekipmanlarının fiyatları yükseldi
Deprem çantaları, kamp çadırları ve acil durum ekipmanları gibi ürünlerde fiyatlarında artışlar görüldü. Özellikle çadır ve fener, deprem çantaları, kamp sandalyesi gibi acil durum ekipmanlarında da gözle görülür artışlar meydana geldi. Özellikle sosyal medyada vatandaşların tepkisini çeken artışlar tepkilere yol açtı.
23 Nisan’da 219 Lira olan Deprem çantası deprem sonrası %77 artışla 389 TL’ye yükseldi. 23 Nisan’da 25.415 TL olan 10 kişilik çadırın %17’lik artışla 29.750 TL’den satışa sunulduğu görüldü. Benzer şekilde el fenerleri de artıştan nasibini ald. 23 Nisan’da 799 TL olan el feneri 860 TL’ye yükselerek %7’lik bir artış gözlemlendi.
Emlak sektöründe de spekülatif fiyat artışları
Yalnızca temel ihtiyaç ürünleri değil, emlak sektörü de bu fırsatçılıktan nasibini aldı. Silivri’de temeli atılmış bir villanın, depremin hemen ardından fiyatı 4 milyon 750 bin TL’den 5 milyon 250 bin TL’ye çıkarıldı. Bu görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken, vatandaşlar yaşananları “krizi fırsata çevirme” olarak değerlendirdi.
Ticaret Bakanlığı devrede
İstanbul depremi sonrası açıklama yapan Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ilan fiyatlarında görülen haksız fiyat artışlarına karşı bilgilendirme yaparak vatandaşları uyardı. Emlak sektöründe vatandaşların aleyhine gelişebilecek durumları takip ettiklerini belirten Bakanlık yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu çerçevede, İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında fiyat artışı gerçekleştirilen satılık ve kiralık taşınmaz ilanlarına ilişkin bilgiler ilan platformlarından temin edilmekte olup haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen tüm gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla ve gecikmeksizin uygulanacaktır”
“Haksız fiyat artışlarına karşı Alo 175 Tüketici Hattı 7/24 kullanımda”
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Deprem nedeniyle düdük, deprem çantası, çadır ve el feneri fiyatları internette uçtu. Havayolu şirketleri fiyatlarını arttırdı. Meydan boş değil. Tüketicinin korunması hakkında kanunumuz var. Ayrıca Ticaret Bakanlığı bünyesinde Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulu var. Alo 175 Tüketici Hattı 7 gün 24 saat tüketicilerden gelen ihbarları alıyor. 81 ilde örgütlü olan Ticaret Bakanlığımızın denetim elemanları gereken incelemeleri yapıp cezaları uyguluyorlar.” Dedi.
Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulu’na internet üzerinden başvurulabileceğini belirten Ağaoğlu “Türk Ceza Kanunu 237 maddesine göre fiyat etkileme suçu 1 yıldan 3 yıla varan hapis ceza gerektirir. İdari para cezasının yanı sıra bu tür haksız fiyat artışı yapan, fırsatçılık peşinde koşan ve felaket vurgunculuğu ile kazanç sağlamak isteyenler mutlaka Cumhuriyet Savcılığı tarafından tespit edilmeli. Haklarında resen soruşturma yapılmalı. Kamuoyuna ifşa etmeli. Tüketici Evrensel Hakları’ndan biri bilgi almadır. Tüketici bu satıcıların kim olduğunu bilmeli. Bu satıcılarla alışverişi kesmeli” ifadelerini kullandı.