Sivas’ta kısa süre önce yaşanan iki deprem, bölgede daha önce bilinmeyen bir fay hattının varlığını ortaya çıkardı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Karayün bölgesinde meydana gelen bu depremin, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan diri fay haritasında yer almadığını açıkladı.

YENİ KEŞFEDİLEN FAYIN KARAKTERİ

Prof. Dr. Koçbulut, bölgede aktif hale gelen bu yeni fay hattının normal fay karakterine sahip olduğunu belirtti. Bu yeni fayın, daha önce bilinen Deliler fayından bağımsız bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. "Bu fayın detaylı şekilde araştırılması gerekiyor" diyen Koçbulut, bölgedeki depremsellik konusunda daha net sonuçlar elde edilmesi için bilimsel çalışmaların artırılması gerektiğini ifade etti.

SİVAS'TA BÜYÜK DEPREM BEKLENMİYOR

Prof. Dr. Koçbulut, Sivas’ta yakın zamanda 5 büyüklüğünün üzerinde bir deprem beklenmediğini belirtirken, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan Koyulhisar, Suşehri ve Tokat gibi kuzey bölgelerde daha büyük depremler olabileceğine dikkat çekti. Bu bölgelerdeki fayların yüksek risk taşıdığına işaret eden Koçbulut, Sivas merkezinde yaşanan depremin panik yaratacak bir tehlike oluşturmadığını belirtti.

Hizbullah lideri Kasım'dan ateşkesi ihlal eden İsrail'e: "Sabrımızı sınamayın" Hizbullah lideri Kasım'dan ateşkesi ihlal eden İsrail'e: "Sabrımızı sınamayın"

DEPREM ÖNCESİ HAZIRLIK VE MÜHENDİSLİK ÖNEMİ

Deprem sonrası Sivas’ta yaşanan panik havası üzerine de açıklamalarda bulunan Koçbulut, 4.7 büyüklüğündeki depremin şehirde herhangi bir yıkıma yol açmadığını, bu tür depremlerin ciddi yapısal hasarlara neden olmayacağını söyledi. Ancak depremleri afete dönüştürmemek adına mühendislik yapılarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. "Deprem öncesi hazırlıklar, olası afetlerin etkisini büyük ölçüde azaltır" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ