Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 7. Genel Kurulu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal güvenliğin, çalışanların en temel hakkı olduğunu belirten Çerkezoğlu, sosyal güvenlik sisteminin köklü sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti.

“Sosyal güvenlik hakkı, erken Cumhuriyet dönemine dayanan bir kazanımdır. Ancak Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında bu sistemin geldiği nokta üzücüdür” diyen Çerkezoğlu, SGK’nın yönetim yapısındaki eksikliklerin altını çizdi.

SGK yönetiminde özerklik talebi

Çerkezoğlu, SGK’nın siyasi vesayet altında çalıştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu kurum, toplumsal kesimlerin haklarını temsil eden bir yapı olmalıdır. Ancak SGK, şu an bir hükümet birimi gibi çalışmaktadır. Biz, idari ve mali açıdan tam özerk bir SGK istiyoruz. Kurumun genel kurulunun sadece danışma amaçlı bir toplantı değil, gerçek yetkilerle donatılmış bir organ olması gerektiğine inanıyoruz.”

SGK’nın başkan ve yönetim kurulu üyelerinin büyük kısmının Cumhurbaşkanı tarafından atandığını belirten Çerkezoğlu, bu durumun kurumun bağımsızlığını zedelediğini söyledi.

Özel hastanelerin mali yükü

Arzu Çerkezoğlu, sağlık hizmetlerinde özelleştirme politikalarının SGK’ya olan maliyetini eleştirdi. Özel hastanelere yapılan ödemelerin, kamu hastanelerine göre çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti:
“Özel hastanelere hasta başına yapılan ödeme 2012’de ortalama ödemenin yüzde 5 fazlasıydı. Ancak 2024’ün ilk altı ayında bu oran yüzde 53’e ulaştı. Özel hastaneler, SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen sınırların çok üzerinde ücret talep etmektedir ve bu konuda etkin bir denetim yapılmamaktadır.”

İkinci el araç alım satımında zorunlu sigorta tartışması büyüyor! İkinci el araç alım satımında zorunlu sigorta tartışması büyüyor!

SGK verilerinde şeffaflık eksikliği

SGK’nın şeffaflık konusunda sınıfta kaldığını belirten Çerkezoğlu, kurumun prim borçlarıyla ilgili verileri açıklaması gerektiğini vurguladı:
“SGK, prim borcu olan kişi ve kurumları ayrım gözetmeden ilan etmelidir. Bu kurum, siyasi hesaplaşmaların aracı haline getirilmemelidir.”

Temel talepler

Çerkezoğlu, SGK ve sosyal güvenlik sistemiyle ilgili şu temel talepleri sıraladı:

  • SGK’nın idari ve mali özerkliğe kavuşması, yapısının TBMM tarafından düzenlenmesi.
  • SGK genel kurulunun karar ve denetim yetkisine sahip olması.
  • Yönetim kurulunda çalışan ve emekli temsilcilerinin çoğunlukta olması.
  • Sosyal güvenlik sisteminin, sosyal devlet ilkesi doğrultusunda yeniden düzenlenmesi.
  • En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması.
  • Emekliler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için intibak yasasının çıkarılması.
  • Emeklilikte yaş adaletsizliği sorununun çözülmesi.
Kaynak: HABER MERKEZİ