İzmir depremi sonrası depremzedeler tarafından hak arama amacıyla kurulan İZDEDA Derneğinin uzun dönem başkanlığını yürüten CHP Bayraklı Belediye Meclis üyesi Haydar Özkan, İzmir depremine ilişkin sorunların 4 yıl geçmiş olmasına rağmen  sürdüğünü belirtti “Depremzedemiz dışarıda kirada oturuyorsa, konutlarını yaptıramıyorsa, konutlarını satmak zorunda kalıyorsa, konutları yıkılmış arsalarını satmak zorunda kalıyorsa sorun çözülmemiş demektir” dedi.

“Dördüncü yılda insanlar hala çaresizlik içinde, hala sorunlarla cebelleşiyor” görüşünü aktaran Özkan, orta ve hafif hasarlı binada yaşayanların depremzede olarak değerlendirilmediğinden binlerce insanın mağduriyetinin hala devam ettiğini söyledi. İnsanların orta ve hafif hasarlı evlerde yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını ya da evlerini terk ederek kiraya geçtiklerini dile getiren Özkan, “Hafif hasarlı evlerde insanlar yaşamlarını sürdürüyor. Çünkü çevrede evlerini yıktıranların bu ekonomik koşullarda yaptıramadıklarını gördüler. Önümüzdeki süreçte bir deprem olursa ilk yıkılacak binalar bunlar. Bazı aileler hasarlı olduğundan daha uygun kira istendiği için bu evlere kiraya çıkıyor. Hasar almış konutların kiraya verilmesini engelleyici bir uygulama yok maalesef. Deprem uyarıları sıklıkla yapılıyor, ama buna yönelik hiçbir çözüm üretilmiyor. 8 bin civarında insanımızın mağduriyeti hala devam ediyor” ifadesini kullandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, İzmir depremi sonrası 79 bin ağır, orta ve az hasarlı konut tespit edildiğini açıkladığını aktaran Özkan, 4 bin 900 yeni konut yapıldığını ve 3 bin 500 civarında depremzedenin yararlandığını kaydederek şunları söyledi:

“Bunu söyledik, talep ettik ama bir cevap alamadık. Devletimiz 7269 sayılı kanun esasına göre ağır hasarları binalarda yaşayanları depremzede görüyor, orta ve az hasarları depremzede gözüyle bakmıyor. Orta hasarlara güçlendirme kredisi veriyor ama bizim Bayraklı bölgesinde özellikle güçlendirilecek bir zemin yok. Zemin kötü olduğu için belediyeler de müsaade etmiyor güçlendirmeye ve konutlar yıkılıyor. Bu insanların tabii ki maddi olarak desteğe ihtiyacı var. Bizden deprem vergisi alınıyor ama yıkılan, hasar gören evimiz yapılmıyor. Biz de bunu istemedik, kredi verin yaptıralım dedik. Ama maalesef bizim kredimiz yanlış anlaşıldı, kentsel dönüşümcü kredisine yönlendirildik. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumda insanların bunu ödeyebilecek gücü yok. Böyle olunca dördüncü sene bitti ve hala yapılmayan evlerimiz var.“

REZERV ALANDAKİ KONUTLAR

Deprem rezerv alanda yapılmış bin 200 konutun daha bulunduğunu ve 1,5 senedir boş beklediğini kaydeden Haydar Özakan, bunları orta hasarlı ev sahiplerinden başlamak kaydıyla depremzedelere satılması önerilerine ise cevap alamadıklarını aktardı. Depremzedeler için Dünya Bankası Fonu’dan 0,69 faiz oranlı 15 yıl geri ödemeli 2 milyon 500 lira kredi imkanı tanındığını da hatırlatan Özkdan “Bu güzel ama eğer inşaata başlandıysa kredi verilmiyor. Bütün olanaklarını seferber edip kredi çıkar diye müteahhitle anlaşmış ve inşaatını başlatmış olanlar bunlardan yararlanamadılar. Eğer devletimiz bu konuya el atıp depremzedelerin tümüne bu krediden faydalanma imkanı sağlarsa İzmir Depremzedesi bu şekilde kurtulabilir” görüşünü ifade etti.

Özkan, 6 Şubat depremi sonrası İzmir depremzedelerinin göz ardı edildiğini söyleyerek “Depremin büyüğü küçüğü olmaz. Hükümetimizi göreve davet ediyorum. Buradaki insanların konuları çözülmüş değil. Hala krediye ihtiyacı olan depremzedelerimiz var. Düşük faizli krediden yararlanmak isteyenler var. Bunlarla ilgili lütfen bir el atılsın ve bu konular göz ardı edilmesin. Biz de depremzedeyiz, unutmayalım” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: "Gazze'de ateşkesin sağlanması önemli bir olaydır' Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: "Gazze'de ateşkesin sağlanması önemli bir olaydır'

Kaynak: HABER MERKEZİ