Küresel sigorta ve finansal yatırım şirketi Allianz, "Küresel Servet Raporu"nun 14. baskısını yayımladı. Raporda, yaklaşık 60 ülkenin hanehalkı servet ve borç durumunu detaylı olarak inceledi. Bu inceleme sonucunda ortaya çıkan verilere göre, 2022 yılında menkul kıymetlerin ve sigorta/emeklilik varlıklarının gerilediği, ancak mevduatların ve gayrimenkullerin değerinin arttığı görüldü.

Raporda, 2022'nin tasarruf sahipleri açısından korkunç bir yıl olduğuna vurgu yapılarak, "Varlık fiyatları genel olarak düştü. Küresel çapta hanehalkının finansal varlıklarında yüzde 2,7’lik bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, 2008’deki küresel mali krizden bu yana görülen en güçlü gerileme olarak kayıtlara geçti. Genel olarak, 6,6 trilyon avro değerinde finansal varlık kaybedildi ve 2022 sonunda toplam finansal varlık 233 trilyon avro oldu" denildi.

Servet Eşitsizliği Artıyor

Dünya nüfusunun en zengin yüzde 10’unun 2022’de toplam net finansal varlıkların yüzde 85’ine sahip olduğu raporda belirtilirken, ulusal servet dağılımının analizi hayal kırıklığı yarattı. Sadece birkaç ülkede, özellikle de Güney Afrika ve Türkiye gibi eşitsiz dağılıma sahip ülkelerde ilerleme kaydedildiği ifade edildi. Diğer yandan, Brezilya, Meksika, Rusya, Hindistan ve Çin gibi birçok gelişmekte olan ülkede servet dağılımının daha da kötüleştiği gözlemlendi.

Türkiye'nin Durumu

Raporda Türkiye'ye de özel bir bölüm ayrıldı. Buna göre, Türkiye'de toplam brüt finansal varlıklar 365 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Brüt finansal varlıklardaki yıllık artış miktarı yüzde 70,2 olarak kaydedildi ve bu artışın nedeni olarak yüksek enflasyon gösterildi. Kişi başına düşen varlık miktarı ise 4 bin 310 avro oldu. Türkiye'de net finansal varlıklar 273 milyar dolar olurken, net finansal varlıklardaki yıllık büyüme yüzde 74,7 olarak kaydedildi. Kişi başına düşen net finansal varlık miktarı ise 3 bin 220 avro olarak hesaplandı. Türkiye'nin Gini katsayısı ise 0,76 olarak açıklandı.

Gini katsayısı, servet eşitsizliğini temsil etmeyi amaçlayan bir istatistiksel dağılım ölçüsü olarak biliniyor. Bu ölçü, 1'e yaklaştıkça tam eşitsizliği, 0 olduğunda ise tam eşitliği temsil ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ