"Efsanelerin Işığı Olymposlular" isimli takı tasarım sergisi, 1 Ağustos günü İzmir Kültür Sanat Fabrikası Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde açılıyor. 21 yıldan beri Selçuk’un Şirince Köyü’nde eserlerini üretin Özlem Yavuz’un yeni eserleri İzmir’de beğeniye sunulacak.
1978’de İzmir’de doğan Muğla Üniversitesi Takı Tasarımı ve Süs Taşı İşlemeciliği bölümünü bitiren Yavuz, İzmir Kemeraltı’nda kuyum atölyesinde bir süre tasarımlar yaptıktan sonra, Alsancak’taki özel bir sanat kursunda takı tasarım eğitimi verdi.
2004 yılında İzmir’in, tarihi ilçesi Selçuk’un Şirince Köyü’nde kardeşi işletmeci Gizem Üyücü ile birlikte üretimini sürdüren Yavuz, Anadolu yerli halk dilinde Efes’in Hititliler dönemindeki adı olan “APASA” yı marka adı olarak seçti. Antik Yunan döneminde şehrin adı Ephesos olarak değişikliğe uğradı fakat APASA kelimesi ise tarihin zenginliklerini yansıtan takı tasarımlarında yaşamaya devam etti.
Tasarımcı Özlem Yavuz eserlerinde, kadim anlamları, pozitif duygu taşıyan simge ve figürleri kullanarak takıyı taşıyacak kişinin ruhunda iyi hisler uyandırmayı amaçlamaktadır.
SERGİLERDEN BİR BÖLÜMÜ ŞU ŞEKİLDE:
APASA TAKI’nın sergilenen koleksiyonlarından bazıları; 2012 “Su Kemerleri ve Leylekler” Selçuk Efes Kent Belleği, 2015 “Selçuk” Muğla Milas Arkeoloji Müzesi Karya Sempozyumu
2016 “Efes’in Işığı” ( ilk kişisel sergi) Efes Müzesi / Selçuk Aydın Arkeoloji Müzesi Kuşadaşı Kuakmer Kültür Merkezi, 2017 “Taş ve Gümüşün Uyumu” Şehr-i Medeniyet Kültür Projesi Defilesi / İstanbul, 2018 “Aşkın Işığı” ( ikinci kişisel sergi) Efes Müzesi Selçuk 2018 “ Latmosu’un Işığı” 1. Uluslararası Sanat ve Tasarım
Sergisi / Anadolu Kültüründen Geleneksel Yansımalar/ Aydın Arkeoloji Müzesi
SÖZER SUNACAK
Olymposluların 12 Tanrı ve Tanrıçasını sembolize eden gümüş kolye, küpe ve yüzükten oluşan koleksiyon, efsaneleri günümüze taşıyor... Uzman tarihçi Pınar Sözer'in anlatımıyla detaylı bir sunum 1 Ağustos saat 17.00’de konuklara aktarılacak.