Fevzi Efe Sekitmez / Ege Üniversitesi, bünyesindeki Öğrenci Köyü ücretlerine yüzde 59’a varan oradan zam yapıldı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak yönetimi, 6 bin lira olan çift kişilik oda ücretini 9 bin 500 TL, üç kişilik odada ise 5 bin liradan 7 bin 900 TL’ye yükseltti. Ayrıca öğrencilerden konaklama bedeli kadar da depozito talep edildi.

Geçtiğimiz yıl kişi başı 6 bin TL olan çift kişilik oda bu sene 9 bin 500 TL’ye çıkarken üç kişilik oda için, 5 bin olan oda 7 bin 900 TL’ye çıkmış durumda. Beslenme ücretlerinin dahil olmadığı fiyatların yanı sıra öğrencilerden barınma ücreti miktarınca bir de depozito istendiği öğrenildi.

Ege Bölgesi için sıcaklık artış uyarısı!
Ege Bölgesi için sıcaklık artış uyarısı!
İçeriği Görüntüle

Yüksek ücretlerden şikâyet eden öğrencilerden aynı zamanda hizmet şikayeti de geldi. Yurdun içerisinde elektrik hatlarının arızalı, böceklerin cirit attığını ve geçtiğimiz günlerde bir yılanın yurt çevresinde gezindiğini aktaran öğrenciler ödedikleri paraya rağmen ne güvende hissediyorlar ne de sağlıklı koşullarda barınabiliyorlar.

7Eff2F83 36B2 400D A08E 9D7Ac2C80879

“BARINMA SORUNU YAŞANACAK”

Yapılan zamlar sonrası bütçesinin yetersizliğinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan bir öğrenci, “Bu kadar büyük fiyat artışlarına rağmen, köyde bizlere verilen hizmetin kalitesi de katbekat düşmekte. Su kesintileri, ilaçlamanın eksikliğinden dolayı bahçede yılanların dolaşması gibi bir sürü sorun var köyde ve köyü idare eden insanlar sadece bizi geçiştirmekle kalıyor. Yüzde 59’a varan zamlar yapıldı. Buna rağmen ne böceği bitiyor ne su kesintisi… KYK’dan bile kötü burası. Devlet kurumunda bu şekilde zam yapılmaması gerekiyor. Çamaşır hizmeti sağlanmıyor. Yemek bile yok. Çamaşır hizmet için de para alınıyor. Görevlilerin umursamazlığı yüzünden çamaşırlarımız da eksiliyor. İki giriş var yurtta ve isteyen elini kolunu sallayarak girebiliyorlar. Sözlü tacize varan olaylar yaşadık. Yurtta bisikleti olan arkadaşların bisikletleri çalındı. Ayrıca yemek hizmeti bile yok. Ortak mutfak ve ortak alanlardaki eşyaları düzgün bulabilmek mümkün değil. Öğrenciler dışarıdan yemek yiyor, ne kadar sürdürülebilir siz düşünün. Yurtta doğru düzgün elektrik alt yapısı olmadığı için prize ne takarsanız takın elektrikler gidiyor. Ücretler şu anda benim bütçemi zorluyor. Çıkmak zorundayım. Öğrenciler bu sene de barınma krizi yaşayabilir. Köyden ayrılanlar ve barınma sorunları yaşayanlar olacaktır. Kendine öğrenci dostu diyen Ege Üniversitesi'ne bağlı bu yurdun insanca yaşam koşullarına ulaşması, biz öğrencilerin talebi ve en temel hakkıdır.” dedi.

843A9537 5055 402E Ac6F 058C9Ea74F7B61Daccef Cd0A 4D68 Ab6B 263D90Dd5C22

Ege Öğrenci Köyü'nde yaşayan öğrencilerin çektiği fotoğraflar.

“Gençler yoksulluk içinde yaşıyorlar” diye konuşan Eğitim- Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Lülüfer Körükmez Kaya gelen zamlarla birlikte öğrencilerin yoksulluğa mahkum edildiğini belirtti.

Korukmez


“ÖĞRENCİLER YOKSUL YAŞIYOR AÇ GEZİYOR”


Lülüfer Körükmez Kaya'nın konuşması şu şekilde:

“Şunu söyleyebilirim. Aslında biz her sene barınma krizi konuşuyoruz. Öğrenciler bu yüzden uzak şehirlere gitmiyorlar. Kendi illerinde kalıyorlar. Ülke içi öğrenci hareketliliği azalıyor. Biz her sene barınma krizi konuşmaktan utanıyoruz. Öğrenciler bu yüzden uzak şehirlerde iyi üniversitelere gitmiyorlar. Kendi illerinde kalıyorlar. Ülke içi öğrenci hareketliliği azalıyor. Barınma temel ihtiyaç. Gençler sadece barınmak için ödedikleri bu yüksek fiyatlardan sonra yoksulluğu yaşıyorlar. Yarı aç yarı tok geziyorlar. Belediyelerin öğrencilere dağıttığı yemek sırasına bakın sadece kuyruk oluyor. Öğrenciler en az bir öğün atlayarak yaşarken sen bir de gidip yurt ücretlerini bu fiyatlara çıkartırsan yoksul daha yoksul yaşamaya mahkûm olacaktır. Öğrencilerin eğitime katılması lazım. Katılım için de beslenme, barınma, kültür sanat gibi faaliyetlerin karşılanıyor olması gerekmektedir.”

Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez