Eğitim Sen, 2024 yılı öğretmen atamaları mülakat sonuçlarına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, mülakat sisteminin adil ve şeffaf olmadığını ve öğretmen adaylarının ciddi haksızlıklara uğradığını belirtti. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark gösterdiğini ve bölgesel adaletsizliklerin olduğunu vurguladı.

2025 YÖKDİL sınav tarihleri ve detayları açıklandı 2025 YÖKDİL sınav tarihleri ve detayları açıklandı

"MÜLAKAT VAADİNDEN VAZGEÇİLMEDİ"

Irmak, iktidarın her seçim döneminde mülakatı kaldıracağı vaadinde bulunduğunu ancak uygulamaktan bir türlü vazgeçmediğini söyledi. Mülakat sürecinde birçok usulsüzlüğe tanık olduklarını ifade eden Irmak, "Geçtiğimiz günlerde mülakat sonuçlarını gösteren sistemin anlık olarak erişime açılıp kapatılması, farklı öğretmen adaylarına farklı puanlar verildiği şüphesini doğurdu. 2550 mülakat sonucunun analizine göre, mülakatlarda puanlama farklılıkları var ve süreç adil yürütülmüyor" dedi.

"KPSS PUANI DÜŞÜK OLANA YÜKSEK MÜLAKAT PUANI"

Mülakat sonuçlarına yönelik ciddi tutarsızlıklar olduğunu belirten Irmak, "KPSS puanlarına göre sıralamaya giren adayların mülakat puanlarının düşük verilmesi veya düşük KPSS puanlı adayların yüksek mülakat puanı alması gibi durumlar söz konusu. Bu, objektiflik ilkesine aykırı ve adayların mağduriyetine yol açıyor. Farklı iller arasında puanlamada da büyük tutarsızlıklar var. Örneğin, İzmir'deki adayların ortalama mülakat puanları KPSS puanlarına kıyasla 4,6 puan daha yüksekken, İstanbul'daki adaylar 1,7 puan farkla değerlendirilmiş" diye konuştu.

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ MÜLAKATLARINDA DA TUTARSIZLIKLAR

İngilizce 2023 KPSS ve mülakat sonuçlarının da adaylar arasında ciddi tutarsızlıkları ortaya koyduğunu söyleyen Irmak, "Birçok adayın KPSS ve mülakat puanları arasında önemli farklar var. Örneğin, Diyarbakır'da 374. sırada yer alan bir adayın KPSS puanı 80,35 iken mülakat puanı 90 verilmiş. Bu, yaklaşık 9,65 puanlık bir fark. Adana, Gaziantep ve İzmir gibi birçok şehirde de benzer farklar var. Bu durum, mülakatların objektif kriterlere göre yapılmadığı ve haksız bir değerlendirme sürecinin işlediği şüphesini uyandırıyor" dedi.

"İLLER ARASINDA MÜLAKAT PUANLARINDA TUTARSIZLIK"

Irmak, mülakatın ağırlığının KPSS puanlarına oranla artırılmasının, düşük KPSS puanına sahip bazı adayların mülakatla birlikte sıralamalarının yükselmesine sebep olduğunu belirtti. Farklı iller arasında mülakat puanlarında ciddi tutarsızlıklar olduğunu vurgulayan Irmak, "Aydın'da bir adayın KPSS puanı 88,48 iken mülakat puanı 90,66 (fark 2,2 puan), fakat Diyarbakır'daki adayların KPSS ve mülakat puanları arasındaki farklar çok daha yüksek (9,65 puan). Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark göstermesi, bölgesel adaletsizlikler, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf olmadığını ve öğretmen adaylarının ciddi haksızlıklara maruz kaldığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

"EN AZ 150 BİN KADROLU ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMALI"

Öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin kadrolu öğretmen ataması yapılması gerektiğini vurgulayan Irmak, "Ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmeli, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturması kaldırılmalı, öğretmen atamaları belli bir planlama dahilinde yapılmalı ve ataması yapılmayan öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmeli" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ