ÖZEL/ Didar DEMİRCİ
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanan felaketin ardından deprem bölgesindeki 11 ildeki okullarda 1 Mart’a kadar, diğer 71 ildeki okullarda ise bugüne yani 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verilmişti. Söz konusu ara 71 ilde bugün son buldu ve ilk ders zili çaldı. Ancak depremin oluşturduğu travma ile eğitim öğretime geçişin nasıl olacağına ilişkin akıllardaki soru işaretleri giderilmiş değil. Konuya ilişkin düşüncelerini ve deprem bölgesindeki gözlemlerini paylaşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ya da kısaca EĞİTİM SEN İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, sürecin ‘kervan yolda düzülür’ mantığıyla ilerlediğinin altını çizdi.
OKULLARIN AÇILMASI ÖNEMLİ
Hatay’ın Antakya ilçesindeki KESK koordinasyon çadırında bir hafta kaldıklarını ve oradaki gözlemlerini aktaran Vardal, deprem nedeniyle okulların hasar gördüğünü; öğretmen ve öğrencilerin de bir çoğunun yaşamını yitirdiğini ancak bununla ilgili net bir verinin henüz belirlenemediğini söyledi. Öte yandan okulların depremin travmatik etkisinin giderilmesi adına açılmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Vardal, deprem bölgesindeki eğitimin de çadır ya da konteynerlerde devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Vardal, “Deprem bölgesinde 1 Mart itibariyle okullar açılacak ki buradaki okullar hasar görmüş durumda. O nedenle konteyner okullar ya da çadır kurularak eğitim öğretime devam edilecek diye düşünüyoruz. Ancak bu konuda da çeşitli çekincelerimiz var. Bu çekincelerimizi giderecek bir açıklama da daha yapılmadı. Nerelerde konteyner okullar ya da çadır okular kurulacak? Bu iş ne şekilde yürütülecek belirgin değil” sözlerini kaydetti.
ÖZEL MÜFREDATLA EĞİTİME BAŞLANMALI
Mevcut koşullarda müfredattaki eğitimi uygulamaya devam etmenin doğru bir yöntem olmadığını düşündüklerini belirten Vardal, “Önce oradaki öğretmenlerin ve öğrencilerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Depremin travmatik etkilerinin atlatılabilmesi için bir dizi ön çalışmaya ihtiyaç var. Bir süre bölgedeki arkadaşlarımızın hem de öğrencilerin depremin travmatik etkisini atabilecek bir programa ihtiyaç var. Ancak bu tamamlandıktan sonra bir eğitim öğretim süreci düşünülebilir” dedi. Nakil olan öğrenciler için de benzer sürecin işlemesi gerektiğinin altını çizen Vardal, “Nakil olan öğrencilere de aynı şey yapılmalı. O öğrencileri de normal eğitim öğretim sürecine bir anda bırakamayız. Ancak o çocuklarımızı da öğrencilerimizi de hazır edebildiğimizde normal eğitim sürecine hazır etmemiz gerekiyor. Okulların rehberlik servisleri var. Bununla ilgili elimizde dokümanlar var. Çocuklara nasıl yaklaşılacağıyla ilgili. Hemen bu çocuklara psikososyal çalışmasının başlatılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
KERVANI DA EĞİTİMİ DE YOLDA DÜZELTECEKLER
Milli Eğitim Bakanlığı’nın deprem sonrası için dört dörtlük bir hazırlığı olmadığını ifade eden Vardal, “Bakanlık sanki biraz kervan yolda düzeltilecekmiş gibi bir görüntü çiziyor. Çeşitli dokümanlar, çalışmalar olmasına rağmen bunlar disipline edilmiş, bir sistematiğe kavuşturulmuş şekilde değil. O açıdan biraz kervan yolda düzeltilecekmiş gibi bir hissiyat var. Bu da doğru değil. Biz bir deprem ülkesiyiz. Ama en azından bu geçmiş deprem süreçlerinden bu hazırlığı yapmış olmamız gerekiyordu” diye konuştu.
Öte yandan eğitim öğretime ara verilen sürenin nasıl telafi edileceği konusundaki endişelere de cevap veren Vardal, “Bununla ilgili bizim yönetmelikte telafi eğitimi diye bir düzenleme var. İşlenemeyen konular telefi programı uygulanarak o derslerdeki eksiklik giderilebiliyor. Onunla ilgili çok bir sorun yok. Süre çok uzun değil iki haftalık eksikliği gidermek mümkün. Tespit yapılacak, konular belirlenecek ve o konular kalan programla ilişkilendirilerek süreç devam edecek” dedi.
PSİKOSOSYAL DESTEK EYLEM PLANI BAŞLADI
Deprem nedeniyle ara verilen eğitim öğretimin bugün başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın afet sonrası Psikososyal Destek Eylem Planı da devreye girdi. Plana göre öncelikle 20 Şubat günü Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmenleri ile deprem-öğretmen oturumu tamamlanacak. Ardından 21-22 Şubat tarihlerinde Psikolojik Danışman- Rehberlik Öğretmenleri, Deprem- Veli oturumunu tamamlayacak ve beraberinde bu süreç 8 oturumla öğrencilerle devam edecek.