Ehliyet yenileme işlemlerinde son tarih hızla yaklaşırken, sürücüler bu sürecin bürokratik karmaşalarla dolu olduğunu ve zaman kaybına yol açtığını belirtiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 1 Ocak 2016 öncesinde verilen ehliyetlerin, 31 Aralık 2024'e kadar yenilenmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra ehliyetlerini yenilemeyenlere uygulanacak ceza ise 12 bin TL olacak. Ancak, yenileme sürecinde özellikle küçük miktardaki 2 TL'lik vakıf bedelinin ödenmesinde yaşanan zorluklar, vatandaşları isyan ettiriyor.

Ehliyet yenileme işlemi için belirlenen toplam tutar 15 TL. Bunun 13 TL’si kâğıt bedeli, geri kalan 2 TL ise vakıf ücreti olarak tahsil ediliyor. Bu ödemeler anlaşmalı bankalar ve PTT üzerinden yapılabiliyor. Ancak, dijital vergi dairesi aracılığıyla yapılan ödemelerde yalnızca 13 TL’lik kâğıt bedeli ödenebiliyor. Geriye kalan 2 TL’lik vakıf ücreti için bir ödeme seçeneği bulunmadığından, vatandaşlar tekrar banka sırasına girmek zorunda kalıyor.

ATM’ler bu küçük miktarı kabul etmediği için, vatandaşlar ya veznelere yönlendiriliyor ya da sistemin sunduğu diğer karmaşık çözümlerle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Bankamatiklerin düşük miktarlardaki ödemeleri kabul etmemesi, 20 TL gibi daha büyük banknotlarla ödeme yapıldığında para üstü sorununun ortaya çıkması, bu küçük işlemi büyük bir soruna dönüştürüyor.

Sosyal medyada konuyla ilgili artan şikayetler, sistemin acilen düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sürücüler, böyle küçük bir ödeme için yaşanan zaman kaybının kabul edilemez olduğunu savunuyorlar. Bir vatandaş bu duruma dair şikayetinde, "13 TL’yi dijital vergi dairesine ödedikten sonra nüfus dairesine gittiğimde, 2 TL’lik eksik ödeme yüzünden tekrar bankaya gitmek zorunda kaldım. ATM 5 TL'yi kabul etmedi, vezne ise küçük miktarları işleme almıyor. Bu saçma sistem zaman kaybı yaratıyor," diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

İstanbul'da İsrail'in Gazze saldırılarına karşı protesto düzenlendi İstanbul'da İsrail'in Gazze saldırılarına karşı protesto düzenlendi

Özellikle ehliyet yenileme sürecinde bu tür aksaklıklar yaşanması, vatandaşlar için ciddi bir mağduriyet yaratıyor. Sürücüler, bu küçük ancak zaman alıcı sorunun giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor. Dijital ödeme sistemlerindeki eksikliklerin giderilmesi ve vakıf ücretinin de dijital ortamda ödenebilmesi için çözüm yolları aranıyor.

Kaynak: Haber Merkezi