İzmir’in son yıllarına damga vuran ana otomotiv sanayi yatırımı beklentisi küçük bir farkla gerçeğe dönüştü. Alman otomotiv devi Volkswagen, Manisa’da yatırım için imzaları attı. Yaklaşık 1 milyar 300 milyon Euro (9 milyar TL) büyüklüğünde olacağı belirtilen dev yatırım için arazi kesinleşti.
Şirket yetkilileri, mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu gerekçesiyle Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde karar kıldı. VW Skoda fabrikasının 2022’de faaliyete geçmesi ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
VW Skoda, uzun süre İzmir’le ilgili araştırmalar yaptıktan sonra ibreyi Manisa’ya döndürdü. Manisa OSB ile fabrika anlaşmasının yapıldığı öğrenildi. Manisa OSB yetkilileri firmanın resmi açıkmasına kadar bilgi vermeyi uygun görmezken, karar OSB’de büyük sevinç yarattı.
Yetkililer, “Stratejik Yatırım Teşviği” kapsamında 5’inci bölge teşviklerinden yararlanacak olmasının yanı sıra üç ayrı; İzmir Limanı’na, Aliağa Nemrut Limanlarına ve yapılması planlanan Çandarlı Limanı’na hemen hemen eşit mesafelerde konumlanmasının yer seçiminde etkili olduğunu vurgularken, kimi çevrelere göre Hükümet yatırımın muhalefetin yönettiği İzmir’e gelmesini arzu etmedi.
Hatta yatırım için gerekli 1 milyon 300 bin metrekarelik arazinin, yüzde 98’i dolu görünen Manisa OSB’nin genişletilmesi için bizzat Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin devreye girdiği vurgulandı. Uzun yıllar genişlemeye çalışan Manisa OSB son aylarda hızlı kamulaştırmalara sahne oldu.
VW Skoda fabrikasının 2022’de faaliyete geçmesi ve 4 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Volkswagen Grubu çatısı altında bulunan Skoda ve Seat markalı araçların üretiminin yapılacağı fabrika, yıllık 400 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak. Dev yatırımla firma 2022 yılından itibaren tamamen elektrikli araçların üretimine yönelecek. Yatırım kararında VW Grubu çatısı altındaki markaların, ithal araçlar içinde açık ara lider olmasının da etkisi büyük.
Yorgancılar: İzmir’in teşvik sistemi yanlış
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Manisa’nın seçilmesinde uygulanmakta olan teşvik sisteminin etkili olduğunu belirterek, “İzmir sınırında 4 km. içinde 4 ayrı teşvik var. Bizin teşvik kapsamı yüksek teknolojili ürün yatırımını içeriyor olması maalesef bu gibi yatırımları kapsamıyor. Sonuçta yatırımcı somut avantajlar neredeyse oraya yönlenir.. Teşvik sistemi mutlaka değişmeli. Ancak böyle büyük bir yatırımın Manisa’ya gelmiş olması da sevindirici, İzmir’ e de faydası büyük olur” diye konuştu.
220 Fabrika var
Manisa OSB, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi. Toplam beş kısımdan oluşan Manisa OSB, Türk ekonomisi için hayati önem taşıyan, birbirinden önemli ve stratejik yatırımlara ev sahipliği yapıyor. Üretim yapan 220 fabrikanın 40’ı, yüzde yüz yabancı sermayeli yatırım. 51 bin kişinin çalıştığı Manisa OSB’nin dış ticaret hacmi 8 milyar doları aşıyor.