Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan karara göre, 2026 yılında elektrik kesme-bağlama işlemleri için uygulanacak bedeller önemli ölçüde yükseltildi. Gerilim seviyesine göre farklılaştırılan tarifede, alçak gerilim aboneleri için kesme-bağlama bedeli 106 liradan 140 liraya çıkarıldı. Orta gerilim abonelerinde ise bu tutar 799 liradan 1.048 liraya yükseltildi.

Yetkililer, söz konusu artışların dağıtım şirketlerinin operasyonel maliyetleri ve hizmet sürdürülebilirliği çerçevesinde belirlendiğini ifade ediyor. Yeni ücretler, borç nedeniyle elektriği kesilen ya da yeniden bağlantı talep eden tüm aboneler için geçerli olacak.

Gümüş sert düştü!
Gümüş sert düştü!
İçeriği Görüntüle

Sayaç kontrol ve güvence bedelleri yeniden düzenlendi

EPDK kararında sayaç kontrol bedelleri de sayaç türüne göre yeniden belirlendi. Buna göre direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli 194 lira olarak tespit edildi. Akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaç kullanan aboneler için ise bu bedel 246 lira olacak.

Öte yandan güvence bedelleri de tüketici gruplarına göre güncellendi. 2026 yılı için sanayi aboneleri ile kamu ve özel hizmetler sektörü kapsamında yer alan tüketicilerde güvence bedeli kilovat başına 746 lira olarak belirlendi. Mesken abonelerinde bu tutar 263 lira, tarımsal faaliyetler, aydınlatma ve diğer abonelik gruplarında ise kilovat başına 354 lira olacak. Şehit aileleri ve muharip gaziler için uygulanan güvence bedeli ise kilovat başına 131 lira olarak korundu.

Yeni tarifeler ne zaman uygulanacak, fiyatlara etkisi ne olacak?

Kurulun 25 Aralık tarihli toplantısında alınan kararlar, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek. Böylece yeni yıldan itibaren elektrik aboneleri, sayaç kontrolü, kesme-bağlama ve abonelik işlemlerinde güncellenmiş bedellerle karşılaşacak.

EPDK ayrıca 2024 yılına ait Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatını da açıkladı. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu kapsamında belirlenen bu fiyat, kilovatsaat başına 228,52 kuruş olarak tespit edildi. Bir önceki yıl bu rakam 222,96 kuruş seviyesindeydi. Uzmanlar, hizmet bedellerindeki artışın doğrudan elektrik birim fiyatına yansımadığını, ancak tüketicilerin işlem maliyetlerini artırdığını vurguluyor.

Muhabir: Ömer Ceylan