Emekli maaş zammı, büyük ölçüde 6 aylık enflasyon farkına göre belirlenmektedir. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular enflasyon farkı ile emekli zammı hesaplamalarına başladı. Hatırlanacağı gibi, temmuz ayında en düşük emekli maaşı 6 aylık enflasyon farkı ile 12 bin 500 TL olarak belirlenmişti.
Bakan Işıkhan'dan açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu görevlileri ve emeklilere yapılan zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 2024 yılında yüzde 15 + 10 oranında zam verildiğini kaydeden Işıkhan, “Enflasyon farkı ile birlikte Ocak ayında yüzde 49,25, Temmuz ayında yüzde 19,31 olmak üzere, kümülatif olarak yüzde 78,07 oranında artış yapılmıştır. 2025 yılında ise yüzde 6 + 5 oranında zam verilecek olup, enflasyon farkı da eklenerek hesaplanacaktır” dedi.
Emekli maaş zammı hesaplamaları
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için temmuz – ekim döneminde yüzde 12,06 oranında enflasyon farkı oluştu. Bu orana göre, ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belirlenmiş oldu. Kasım ve aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından kesin zam oranı netlik kazanacak.
En düşük emekli maaşı
Orta Vadeli Program’da 2024 yılı enflasyonu yüzde 41,5 olarak öngörüldü. Bu enflasyon tahmini doğrultusunda, temmuz – aralık dönemi enflasyonu yüzde 13,45 olarak gerçekleşirse, ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına bu oranda zam yapılacak. Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam yapılan en düşük emekli maaşı, 6 aylık enflasyon farkı ile 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti.