Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak 2024’teki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 2024 yılını “Emekliler Yılı” ilan ettiklerini duyurdu. Ancak, DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender’in paylaştığı veriler, emeklilerin zorlu yaşam koşullarını gözler önüne serdi.

ABD'de Amazon işçileri grevde: Tarihin en büyük protestosu olabilir ABD'de Amazon işçileri grevde: Tarihin en büyük protestosu olabilir

Geçim sıkıntısı ikinci işlere zorluyor

DİSK Emekli-Sen tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de 16 milyon 500 bin emekli ve hak sahibi, toplumun önemli bir kesimini oluşturuyor. Bu kişilerin 12 milyonu emeklilik ve yaşlılık aylığı alırken, 4 milyon 500 bini ise ölüm aylığıyla geçinmeye çalışıyor. Ancak, 12 milyon emeklinin yüzde 54’ü, yani yaklaşık 6 milyon 480 bin kişi, geçinemedikleri için ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor.

Kalender, bu kişilerin çoğunun kayıtsız ve güvencesiz işlerde çalıştığını, bu nedenle iş kazalarına açık hale geldiklerini vurguladı.

İş cinayetlerinde 50 yaş üstü emeklilerin yüksek oranı

2024 yılının ilk 11 ayında, Türkiye’de 1708 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu kişilerin 512’si, 50 yaş ve üzerindeki işçilerden oluştu. Ekim ayında 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi; bunların en az 49’u 50 yaş ve üzeriydi. Benzer şekilde, Kasım ayında da 164 işçi hayatını kaybederken, 50 yaş üstü işçilerin sayısı 40’ın üzerinde oldu.

Emekliler insanca yaşama hakkı talep ediyor

DİSK Emekli-Sen, bu tabloyu değerlendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilecekleri bir ücret almalarının artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Kalender, “Her dört işçiden biri emekli. Ancak bu insanlar, iş güvencesinden yoksun, tehlikeli şartlarda çalışmaya devam ediyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ