Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini duyurdu. Akademisyenler ve ekonomistlerden oluşan bağımsız grup, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (E-TÜFE) Mayıs ayında yüzde 5,66 oranında arttığını belirtti. ENAG'ın verilerine göre, son 12 aylık dönemde E-TÜFE artışı yüzde 120,66 olarak gerçekleşti.

ENAG Verilerine Göre Enflasyon Artışı

ENAG'ın Mayıs ayı verilerine göre, enflasyon oranı Nisan ayına kıyasla artış gösterdi. Nisan ayında E-TÜFE yüzde 5,02 oranında artmış ve son 12 aylık artış yüzde 124,35 olarak kaydedilmişti. Mayıs ayında ise bu oranlar biraz daha yüksek seyretti ve E-TÜFE'deki artış yüzde 5,66'ya yükseldi.

Alt Gruplardaki Değişimler

TÜİK alt grupları temel alınarak yapılan değerlendirmede, en yüksek fiyat artışı "Ev eşyası" kaleminde görüldü. Ev eşyası fiyatları yüzde 11,39 oranında artarken, "Giyim ve ayakkabı" kalemindeki artış yüzde 11,11 olarak kaydedildi. Sağlık grubu ise yüzde 0,00 oranıyla en az değişim gösteren kalem oldu.

İstanbul’un Enflasyon Verileri

Öncü göstergeler, Mayıs ayında enflasyonun artacağına dair işaretler veriyordu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda artış oranı ise perakende fiyatlarda yüzde 82,20, toptan eşyada ise yüzde 61,21 olarak açıklandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ