Türkiye'nin 40 yıldır süren terörle mücadelesinde potansiyel olarak tarihi bir dönüm noktası yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. PKK terör örgütünün bugün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Süleymaniye kentinde düzenlenen törenle silah bırakması sonrasında, Erdoğan sosyal medya hesabından önemli mesajlar verdi.
"Terörsüz Türkiye hedefimize giden yolda bugün atılan önemli adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullanan Erdoğan, yaşanan gelişmeyi temkinli ama umutlu bir dille değerlendirdi.
Erdoğan'ın kullandığı dil, sürecin hassasiyetini ve ciddiyetini yansıtırken, aynı zamanda gelecek adımlara dair ipuçları da barındırıyor. "Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru ve bölgemizde kalıcı barışın tesisi için yürüdüğümüz bu yolda Cenab-ı Allah hedeflerimize ulaşmayı bizlere nasip eylesin" sözleriyle de sürecin sadece Türkiye'yi değil, tüm bölgeyi ilgilendiren boyutuna dikkat çekti.
Süleymaniye'de tarihi tören: 30 PKK mensubu silah bıraktı
Türkiye'nin terörle mücadele tarihinde önemli bir sayfa bugün Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde yazıldı. Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat tarihinde yaptığı çağrının ardından kendini feshetme kararı alan PKK terör örgütü, düzenlenen özel bir törenle resmi olarak silah bırakma sürecini başlattı.
Törende, örgütün farklı kademelerinden 15 kadın ve 15 erkek olmak üzere toplam 30 PKK mensubu hazır bulundu. Bu sayının sembolik önemi, örgütün kadın-erkek eşitliği vurgusunu ve sürece verdiği önemi gösteriyor.
Törenin en dikkat çeken anı, PKK mensuplarının "Barış ve Demokratik Toplum Grubu" imzasıyla kaleme aldıkları açıklamanın hem Türkçe hem de Kürtçe okunması oldu.
Açıklamanın okunmasının ardından yaşanan en sembolik an ise, PKK mensuplarının silahlarını ateşe vermesi oldu.
Sürecin sınanacağı kritik dönem başlıyor
PKK'nin silah bırakması açıklaması önemli bir adım olsa da, asıl sınav bundan sonraki süreçte yaşanacak. Örgütün dağlardaki militanlarının bu karara ne ölçüde uyacağı, silah depolarının teslim edilip edilmeyeceği ve sivil siyasete geçiş sürecinin nasıl yürütüleceği gibi konular, sürecin geleceğini belirleyecek.
Türkiye'nin güvenlik güçleri, sürecin her aşamasını yakından takip ederken, olası sabotaj girişimlerine karşı da maksimum tedbir alıyor. Terörsüz Türkiye hedefine ulaşmak için atılan bu adımın kalıcı olması, tüm tarafların samimi iradesiyle mümkün olacak.