Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren ve toplamda 23 maddeden oluşan "Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa teklifinde en çok dikkat çeken maddelerden biri olan "etki ajanlığı" düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni bir suç ekliyor. Bu maddeye göre, "Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine, yabancı bir devlet ya da organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatları doğrultusunda suç işleyenler" 3 ila 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak.

CHP'li Gürer: Çiftçilere traktör yenileme desteği sağlanmalı CHP'li Gürer: Çiftçilere traktör yenileme desteği sağlanmalı

Casuslukla ilgili yeni suç tanımlanıyor

Teklifin 16. maddesi, Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç tanımlıyor. Bu madde kapsamında suçun savaş sırasında veya askeri operasyonları tehlikeye sokacak bir dönemde işlenmesi durumunda ceza, 8 ila 12 yıl arasında değişecek. Ayrıca, stratejik önemi yüksek birimlerde veya projelerde görev alanlar tarafından işlenmesi durumunda ceza bir kat artırılacak.

Avukatlık stajına ilişkin düzenlemeler

Kanun teklifinde Avukatlık Kanunu'nda da önemli değişiklikler yapılıyor. Avukatlık stajı sürecinde kamu kurumlarında çalışan kişilere, ücretsiz izin verilerek staj yapma imkanı sağlanıyor. Ayrıca, avukatlık stajı süresince ilgili kişilerin kamu görevini aksatmadan çalışabilmesi için çalışma saatleri ve izin dönemleri esnetilecek.

Noterler için yeni düzenlemeler

Teklif, noterler için de bazı yenilikler getiriyor. Noterlerin tatil günlerinde çalışma usulleri yeniden düzenlenirken, noter işlemlerinde kullanılacak ödeme yöntemlerinin genişletilmesi planlanıyor. Artık, noterlik işlemleri sırasında banka kartı ve kredi kartı kullanımı mümkün olacak.

Medeni Kanun’da değişiklikler

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan bir diğer önemli düzenleme, isim değişikliği ile ilgili. Artık ad değişikliği kararı, nüfus siciline kaydedilmesinin yanı sıra, Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında yayımlanacak. Boşanma davalarına ilişkin sürelerin kısaltılması gibi değişiklikler de bu düzenlemenin bir parçası.

Basın özgürlüğüne yönelik endişeler artıyor

Türkiye’nin basın meslek kuruluşları, teklifte yer alan "etki ajanlığı" maddesinin basın özgürlüğünü tehdit ettiğini belirterek düzenlemeye sert tepki gösterdi. 22 Ekim’de yayımlanan ortak açıklamada, bu yasanın gazeteciler üzerinde baskı oluşturacağı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı vurgulandı.

Devlet üniversitelerine ÇİM kurma yetkisi

Teklifin bir diğer önemli maddesi, devlet üniversitelerinin Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilmesi ile ilgili. Bu merkezlerin, çocukların korunması ve izlenmesine yönelik çalışmalarda kullanılacak olması, çocuk hakları savunucuları tarafından olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA