Ezine peyniri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) coğrafi işaret başvurusu yapan 18. ürünü oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ezine peynirinin AB’den tescilini kutladı.
Ezine peyniri neden özel?
Ezine peyniri, Çanakkale’nin Ezine ilçesinde üretilen bir beyaz peynir çeşididir. Ezine peynirinin özelliği, %40 keçi, %50 koyun ve %10 inek sütünden yapılmasıdır. Ayrıca peynir yapımında herhangi bir starter kültürü kullanılmaz. Ezine peyniri, metal kutular içinde olgunlaştırılır ve kendine has bir aroma, tat ve kıvama sahiptir.
Ezine peyniri nasıl tescillendi?
Ezine peyniri, 2006 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) coğrafi işaret başvurusu yapan Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Derneği tarafından korunmaya alındı2 Buna göre, sadece Ezine, Ayvacık, Bayramıç ve Çan ilçelerinde otlatılan hayvanların sütünden üretilen peynirler “Ezine peyniri” olarak adlandırılabilir.
Ezine peyniri, 2023 yılında da AB’ye coğrafi işaret başvurusu yaptı3 Gerekli incelemelerin ardından, 16 Ağustos’ta AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan başvuru kararı, 3 ay süreyle askıya çıkarıldı. Bu süre sonunda herhangi bir itiraz gelmezse, Ezine peyniri AB coğrafi işaret tescili almış olacak.
Ezine peyniri hangi ürünleri takip ediyor?
Ezine peyniri, Türkiye’nin AB’ye coğrafi işaret başvurusu yapan 18. ürünü oldu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar AB’den tescil alan ürünleri şöyle sıraladı:
- Gaziantep baklavası
- Aydın inciri
- Malatya kayısısı
- Aydın kestanesi
- Milas zeytinyağı
- Bayramiç beyazı
- Taşköprü sarımsağı
- Giresun tombul fındığı
- Antakya künefesi
- Suruç narı
- Çağlayancerit cevizi
- Gemlik zeytini
- Edremit zeytinyağı
- Milas yağlı zeytini
- Ayaş domatesi
- Maraş tarhanası
- Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini
- Ezine peyniri
Hisarcıklıoğlu, AB’de 45 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini de belirtti.