ÖZEL/ Didar DEMİRCİ 2019 yılında faaliyete başlayan Energrom Foça Biyogaz Enerji Santrali, çevreden topladığı organik atıkların bertaraf edilmesine katkı sağlarken aynı zamanda elektrik enerjisi ve organik gübre üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Toprağın Sesi sayfasına konuşan Energrom Çevre Mühendisi Sezin Hızlı, Biyogaz Enerji Santrali hakkında bilgi verdi. 51 bin 617 metrekarelik bir alanda tesisin faaliyet gösterdiğini belirten Hızlı, tesiste organik atıkların bertaraf edilmesi yöntemiyle, elektrik enerjisi üretimi ve organik gübre üretimi yapıldığını söyledi.
GÜNDE 437 TON ATIK İŞLENİYOR
Tesiste günde 437 ton atık işlendiğini aktaran Hızlı, bu atıklardan 3,285 MWm / 3,201 Mwe elektrik, 45 ton organik katı gübre ve 320 ton organik sıvı gübre elde edildiğini açıkladı. Hızlı, “Foça Biyogaz Tesisi yılda, 131 bin 100 ton atık bertarafı sağlanabilmektedir. Bu sayede 106 bin 591 ton karbon salınımı engellenebilmektedir. Atıkların fermantasyon işlemi sonrasında, yılda 22 bin 407 MWe elektrik üretimi, 13.090 ton katı organik gübre, 95 bin 990 ton sıvı organik gübre üretimi gerçekleşmektedir. Üretilen yıllık toplam elektrik miktarı ile 8 bin hanenin yıllık elektrik tüketim ihtiyacı sağlanabilmektedir” diye konuştu.
ATIKLARIN YÜZDE 85’İ HAYVANLARDAN
Hayvancılık faaliyetleri sayesinde hammadde ihtiyacının çoğunu bölgeden karşıladıklarını aktaran Hızlı, “Hammadde ihtiyacının çoğunluğu bölge çiftliklerinden sağlanmaktadır. Atık üreticileri ile ‘Hayvansal, Bitkisel ve Organik Atık Bertaraf Sözleşmeleri’ yapılmaktadır. Ortalama yüzde 85 hayvansal atık, yüzde 15 diğer organik atık temin edilmektedir. Aynı zamanda tarım bölgesi olması sebebiyle tesis ürünü olan organik gübrenin bölgedeki üreticilere arzı sağlanabilmektedir. Dolayısıyla bölgeden kaynaklanan atıkların işlenmesi sonucu elektrik üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlanabilmekte aynı zamanda çıkan ürün organik gübre olarak toprağa kazandırılabilmektedir” dedi.
2023’TE HEDEF HİBRİT ÜRETİM
Üretimde devamlılığı sağlamanın ana hedefleri olduğunu vurgulayan Hızlı, “Bu amaçla sürekli hammadde ihtiyacının sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak, organik gübre üretiminde gerekli kalite parametrelerinin sağlamasıyla, toprak için faydalı ürünler elde etmeyi sürdürülebilir kılmaktır. Yeni yönetmelik gereği hibrit üretim tesisi modeline geçme hakkı tanınmış ve güneş yardımcı kaynak olmak üzere yeni üretim lisansı alınmıştır. Gerekli proje onaylarının alınması ile birlikte, 2023 yılı içerisinde, tesis üretimini hibrit model ile sürdürmeyi planlamaktayız” açıklamasını yaptı.
ALTERNATİF KAYNAK ARAYIŞI
Hayvancılık sektörünün her geçen gün kan kaybetmesi ve hayvanların önemli bir kısmının kesime gönderilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hızlı, bu noktada alternatif hammadde kaynakları arayışına girdiklerini dile getirdi. Hızlı, “Ana kaynağı hayvansal atık olan tesisimiz için bu durum hammadde tedariği konusunda oldukça olumsuz etkili bir faktördür. Ancak 24 saat enerji üretimi sağlayan tesisimiz için böyle bir durumundan etkilenmemesi için alternatif organik kaynaklı atık tedariği çalışmalarımız sürmektedir. Hayvansal atıklarla birlikte bitkisel ve organik ürünler de bertaraf edilebilmektedir. Organik üretim tesislerinin faaliyetleri sonucunda oluşan atıkların bertaraf edilmesiyle, hem bu tür tesisler için atıkların değerlendirilmesi hem de biyogaz tesisleri için hammadde ihtiyacının sağlanması bakımından oldukça faydalıdır” dedi.