Gazze Şeridi’nde aylardır devam eden abluka, yalnızca gıda ve ilaç erişimini değil, haber alma özgürlüğünü de felç etti. İsrail’in yoğun bombardımanları ve ağır insani kriz altında yaşam mücadelesi veren bölge halkıyla birlikte, orada görev yapan gazeteciler de açlık ve çaresizlikle yüz yüze. Fransız haber ajansı AFP’nin bölgedeki çalışanlarına dair yaptığı açıklama, bu dramı bir kez daha gözler önüne serdi.
AFP Gazeteciler Derneği, “Gazze’nin son muhabirleri ölecek” başlıklı açıklamasında, ajansın 1944’teki kuruluşundan bu yana pek çok savaşta gazeteci kaybettiğini, ama ilk kez bir meslektaşını açlıktan kaybetmek üzere olduğunu bildirdi.
“Yürüyerek ya da eşek arabasıyla haber kovalıyorlar”
AFP’nin Gazze’de halen görev yapan bir metin muhabiri, üç fotoğrafçı ve altı serbest video muhabiri bulunuyor. Ancak ajansın açıklamasına göre bu ekip, artık ne temel gıdaya ne de sağlık hizmetlerine ulaşabiliyor. Bankacılık sisteminin çökmesi nedeniyle AFP’den aldıkları ücretlere erişemeyen gazeteciler, sahaya ulaşmak için yakıt bulamıyor; çoğu zaman haber alanlarına yürüyerek ya da eşek arabasıyla gitmek zorunda kalıyorlar.
“Vücudum zayıf, artık çalışamıyorum”
2010’dan bu yana AFP için çalışan ve 2024’ten bu yana baş fotoğrafçılık yapan Bashar, 19 Temmuz’da yaptığı paylaşımda, “Artık medya için çalışacak gücüm yok. Vücudum zayıf, çalışamıyorum” diyerek yaşadığı çaresizliği duyurdu. Bir yıldan fazla süredir Gazze kentindeki yıkılmış evinin enkazında ailesiyle birlikte yaşadığını belirten Bashar, en son ağabeyinin “açlıktan yere yığıldığını” söyledi.
Gazetecilerin, her ne kadar hâlâ resmi olarak çalışıyor olsalar da, ne beslenme, ne hijyen, ne de sağlık hizmetlerinden faydalanabildiği belirtiliyor. AFP açıklamasında, “Artık onların ölüm haberini her an alabileceğimiz gerçeği dayanılmaz” ifadelerine yer verildi.
“Hayatımda ilk kez yenilmiş hissediyorum”
Bashar, açıklamasında “Hayatımda ilk kez yenilmiş hissediyorum. Macron’un beni bu cehennemden kurtarmasını istiyorum” diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu. Öte yandan AFP’nin diğer çalışanlarından Ahlam ise “Bir olay izlemek, röportaj yapmak ya da belgelemek için çadırdan her çıktığımda, geri dönüp dönemeyeceğimi bilmiyorum” sözleriyle yaşadıkları tehdidin boyutunu ortaya koydu.
“Artık mesleklerini icra edecek halleri kalmadı”
Ajansın açıklamasına göre, Gazze’deki gazeteciler günden güne fiziksel olarak daha da zayıf düşüyor. “Gençler ama güçlerini kaybediyorlar” denilen açıklamada, yardım çığlıklarının artık günlük hale geldiği, gazetecilerin sadece haber peşinde değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi içinde oldukları vurgulandı.
AFP, uluslararası kamuoyuna yaptığı çağrıda, sadece Gazze halkı için değil, dünyayı bilgilendirmeye çalışan gazeteciler için de acil müdahale gerektiğini duyurdu. Açıklama şu cümleyle son buldu:
“Savaşlarda kaybettiklerimiz oldu, ama açlıktan kaybettiğimiz bir gazeteci hiç olmamıştı. Bu acı gerçek, tarihe geçmeden durdurulmalı.”