DİSK'ten AYM kararı çağrısı: Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılsın! DİSK'ten AYM kararı çağrısı: Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılsın!

ABD’li havacılık devi Boeing, finansal baskılar nedeniyle 17 bin çalışanını işten çıkarma kararı aldığını duyurdu. Küresel iş gücünün yüzde 10'unu oluşturan bu çalışanların işten çıkarılmasının nedeni olarak, grev nedeniyle üretim durmalarının şirketin mali yapısını olumsuz etkilemesi gösterildi. Şirketin CEO’su Kelly Ortberg, üretim kesintilerinin ardından mali istikrarı sağlamak için iş gücünün küçültülmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.


Boeing CEO'sundan küçülme açıklaması

Ortberg, çalışanlara gönderdiği mesajda, ABD’nin Batı Yakası'ndaki grevden dolayı 737 MAX, 767 ve 777 jetlerinin üretiminin durdurulmasının ardından "finansal gerçekliğe uyum sağlamak için küçülme kararı aldıklarını" belirtti. “İş gücümüzü mali durumumuza uygun şekilde düzenleyerek önceliklerimizi yeniden belirliyoruz” diyen Ortberg, bu küçülmenin yönetim kadrosu da dahil olmak üzere birçok çalışanı etkileyeceğini vurguladı.


İşten çıkarmalar grevi bitirmeye yönelik baskı mı?

Açıklamanın ardından, Boeing hisseleri piyasa sonrası işlemlerde yüzde 1.1 değer kaybetti. Great Hill Capital Genel Müdürü Thomas Hayes, bu işten çıkarmaların grevdeki işçilere baskı yapmak amacı taşıdığını söyledi. Hayes, "Grevde maaş almayan işçilerin kalıcı olarak işsiz kalmamak için grevi sonlandıracağını" öngördü ve grevin bir hafta içinde çözülebileceğini belirtti.


S&P'den Boeing için riskli değerlendirme

Derecelendirme kuruluşu S&P, grevin Boeing'e ayda 1 milyar dolara mal olduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin yatırım yapılabilir notunu kaybetme riskini artırıyor. Boeing'in, iş gücünü küçültme adımı atarak mali yükü hafifletmeyi hedeflediği belirtilse de, grev sürecinin uzaması ihtimali, şirketi daha büyük zorluklarla karşı karşıya bırakabilir.


Sendika: "Baskılar pazarlığı uzatır"

Grevdeki işçileri temsil eden Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) Başkanı Jon Holden, Boeing’in işçileri baskı altına alma çabasının ters tepeceğini söyledi. Holden, "Şirketin baskıyla pazarlık yapma girişimi sonuç vermez, aksine grev sürecini uzatır" dedi. IAM sendikası ayrıca Boeing’in, grevdeki işçilerin haklarını ihlal ettiğini belirterek Ulusal İşçi İlişkileri Kurulu’na şikayette bulundu.


Boeing kazalarla anılmaya devam ediyor

Boeing, son yıllarda yaşadığı büyük kazalar ve güvenlik ihlalleri nedeniyle kamuoyunda ciddi eleştirilere maruz kalıyor. 737 Max modelinin karıştığı Endonezya ve Etiyopya kazalarında 346 kişi hayatını kaybetmiş, bu olaylar sonrasında şirkete 243.6 milyon dolar para cezası kesilmişti. Şirket, ayrıca 455 milyon dolarlık güvenlik programı geliştirmeyi kabul etmişti.

Teksas’taki federal mahkemede süren davada, kurban yakınlarının itirazları nedeniyle anlaşmanın yeniden değerlendirilmesi istenirken, şirketin aldığı cezanın yetersiz olduğu eleştiriliyor. Avukatlar, Boeing'in ve yöneticilerinin yaşanan ölümlerden yeterince sorumlu tutulmadığını belirtiyor.


Boeing’e karşı tanıklık edenlerin ölümüne dikkat çekildi

Dava sürecinde dikkat çeken bir diğer detay ise, bazı ifşa eden çalışanların şüpheli ölümleri oldu. Boeing aleyhine ifade vermeye hazırlanan eski bir çalışanın başından vurularak öldürülmesi ve bir diğerinin ani bir rahatsızlıkla hastanede hayatını kaybetmesi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Boeing’in bu skandallar ve işçi kıyımlarıyla gündeme gelmesi, şirketin imajını daha da zedelerken, çalışanlar ve sendika temsilcileri, iş güvencesi için mücadelelerini sürdürüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ