Fikret YÜCE/İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Özkar İnşaat’a ihale edilen Buca'daki Homeros Bulvarı ile Bornova'daki İzmir Otogarı arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak Onat Tüneli inşaatı devam ediyor. Tünelde ışık henüz görünmedi ancak inşaat sırasında patlatılan dinamitlerin verdiği hasar büyük bir yıkım yaratacak cinsten. Tünelin girişine yakın bir yerde bulunan Konak İlçesi Toros semtindeki 3 mahallede bulunan evlerde ince ince başlayan çatlaklar git gide büyüyen yarıklar haline gelmiş durumda. Konu son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı ve çalışmalar esnasında hasar gören, riskli yapı konumuna düşen evlerin satın alınması kararı verildi. Söz konusu karara göre sadece evler satın alınacak arsalar ise yine sahibinde kalacak.
Kağıt üzerinde onaylanan bu karar mahalle sakinleri özelinde tedirginliği daha da arttırmış durumda. Yıkılmaya yüz tutan evlerinde oturmaya devam eden mahallei başlarına neler geleceğinden habersiz yaşamaktan bıkmış durumda. En çok hasarlı evin olduğu Mehmet Akif ve Saygı Mahallesi muhtarları Sabahattin Arslan ile Ender Eren mahalleyi bilgilendirmek adına kamu kurumlarının kapılarında mekik dokuyor.
Mahalle sakinleriyle aynı tedirginliği yaşayan 2 muhtar gelinen son noktayı şu sözlerle anlattılar:
Mehmet Akif mahallemizde ve Saygı mahallemizde üç evimiz boşaltılı, yıkım kararı alındı. Buraları yıkmak için de önce Büyükşehir Belediyesi tapu sahipleriyle görüşüp satın alma yoluna gidecek.Satın aldıktan sonra binaları yıkacaklar. Ama tapu hakları devam edecek o vatandaşlarımızın. Bu süre zarfında da kira taşıma yardımlarını devam ettirecek. Ama şu an gelinen noktada insanlar huzursuz hala. Çevrede sonradan zarar görecek yapılar da mevcut.
Bu yıkımlar esnasında yine incelemeler devam ediyor. Yıkılacak evler varsa daha çok ev boşaltılabilir, yıkılabilir. Bu süreç devam ediyor.aynı zamanda o zarar gören evlerde de insanlar korku halinde yaşamaya devam ediyorlar. Şöyle düşünün İzmir deprem bölgesi.Burada bir 5-6 şiddetinde bir deprem olabilir.Allah korusun İçinde insanlar varken bu evler yıkılabilir. En azından mahalleliyi bir toplayıp bilgilendirme yapılması lazım, söz verildi ama yapılmadı işte. En azından insanlar ne olacağını bilsin. Bu insanlar muhatap bulamıyorlar şu an Desinler ki kardeşim şu şu şu evler dışında tehlike yok.Ne olacak diye bekliyorlar . Yaşlı kadınlar var, yaşlı amcalar var. Mesela şurada mesela şu evde engelli bir çocuk var mesela. Sen bilirkişi raporu elinde diyorsun ki bu evlerde tehlike yok ama burada insanlar huzursuz. Gece yatmıyorlar belki.
“Nereye gideceğiz ?”
Mahalle sakinlerinden Mehlika Keleş korku içinde yaşadıklarını ama ellerinden bir şey gelmediğini söyledi:
“Korkuyoruz ama yaşamaya devam ediyoruz yapacak bir şeyimiz yok. Ne yapabiliriz ki nereye gideceğiz? Yani böyle çok geldi gittiler ama çok da bir açıklama yapmadılar. Bize kolonlarını sağlam dediler. Duvar yapılabilir dediler. Ama hasar artıyor. Bugün geleceğiz, şu gün geleceğiz, gelip tadilat yapacağız diyorlar ama söylentide hepsi. Bu ay, şu ay derken işte böyle gidiyoruz.”
“Diken üstündeyiz”
Mahalle sakinlerinden Maviş kesin birşey söylenmediği için sürekli diken üstünde olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Henüz gelip kimse bir bilgi vermiyor. Çıkacağız mı, oturacağız mı? Sadece geldiler o köşedeki evi çıkardılar. Evimizi tadilat mı yapacaklar, yıkılıp yapılacak mı? Kesin bir sonuç istiyoruz.Şimdi kış geldi biz ne yapacağız? Hadi dediler ki kışın çıkın biz kış günü nereden ev bulacağız? Bir kere yağmur yağdı benim evimin bahçesinde 3 katlı ev boyunda dut ağacı yıkıldı.Bundan sonraki yağmurlarda halimiz ne olacak? Biz şu anda diken üstündeyiz. Muhtarımız bilgi verdi belediyeye gelip bakacaklar.Keyifleri ne zaman olup gelip bakacaklar tabii onu bilemiyoruz.Benim durumum yok. Nereye gideceğim? Belediye verecek para bir sene. Bir seneden sonra benim halim ne olacak? Dua edeyim parayla ev alabilsek.”