MEB, LGS kapsamındaki merkezi sınava yönelik örnek soruları yayımladı MEB, LGS kapsamındaki merkezi sınava yönelik örnek soruları yayımladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri", Türkiye'deki beyin göçü sorununa ışık tutuyor. 2021-2023 yıllarını kapsayan verilere göre, Türkiye'de lisans eğitimini tamamlayan ve sonrasında yurtdışına yerleşenlerin oranı, 2015 yılındaki %1,6'dan 2023 yılında %2'ye yükseldi. Bu da her 100 yükseköğretim mezunundan 2'sinin yurtdışına gittiği anlamına geliyor.

KADIN VE ERKEKLERDE BEYİN GÖÇÜ FARKLILAŞIYOR

Beyin göçü oranlarında cinsiyetler arasında da farklılıklar gözleniyor. TÜİK verilerine göre, kadınlarda beyin göçü oranı %1,6 iken, erkeklerde bu oran %2,4'e çıkıyor. Bu durum, erkeklerin yurtdışında iş ve eğitim imkanlarına daha fazla yöneldiğini gösteriyor olabilir.

BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE BEYİN GÖÇÜ ZİRVEDE

Beyin göçü en çok hangi alanlarda yaşanıyor? TÜİK verilerine göre, bilişim ve iletişim teknolojileri alanı, %6,8 ile beyin göçü oranının en yüksek olduğu alan olarak öne çıkıyor. Bu alanı, %4,4 ile mühendislik ve %2,6 ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik takip ediyor.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKTE BEYİN GÖÇÜ ORANI %17,9'A ULAŞIYOR

Lisans programları bazında incelendiğinde ise, moleküler biyoloji ve genetik bölümü, %17,9'luk beyin göçü oranıyla dikkat çekiyor. Biyomühendislik, işletme mühendisliği, elektronik mühendisliği, matematik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümler de yüksek beyin göçü oranlarına sahip. Öte yandan, tıp bölümünde beyin göçü oranı %1,3, hemşirelik bölümünde ise sadece %0,3 olarak gerçekleşiyor.

ABD, ALMANYA VE İNGİLTERE, TÜRK MEZUNLARIN GÖZDESİ

Peki, Türk yükseköğretim mezunları hangi ülkelere göç ediyor? TÜİK verilerine göre, ABD (%21,4), Almanya (%17,5) ve Birleşik Krallık (%11,2), Türk mezunların en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkeleri, Hollanda (%6,9) ve Kanada (%4,9) takip ediyor. ABD ve Kanada'ya giden mezunlar arasında işletme bölümü mezunları çoğunlukta olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda'yı tercih edenler arasında ise bilgisayar mühendisliği mezunları ağırlıkta.

Kaynak: HABER MERKEZİ