Güney Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husi milisleri, Aden Körfezi'nde "İngiltere'ye ait petrol gemisi"ni hedef aldıklarını açıkladı. Saldırı sonucunda gemide yangın çıkarken, uluslararası toplumda endişe ve tepkiler artıyor.

Husiler İngiliz petrol gemisini vurdu

Husi milislerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Aden Körfezi'nde gerçekleştirilen saldırının hedefinde "İngiltere'ye ait" petrol gemisi "Marlin Luanda" olduğunu belirtti. Seri, geminin tanklarının Husiler tarafından kullanılan gemisavar füzelerle vurulduğunu ve bu saldırı sonucunda gemide yangın çıktığını ifade etti.

Saldırının Sebepleri ve Mesajı

Yahya Seri, açıklamasında saldırının sebebini "zulme uğrayan Filistin halkının intikamı, Gazze Şeridi'ndeki kardeşlerimize destek ve dayanışma ile ABD ve İngiltere'nin ülkemize yönelik saldırılarına karşılık düzenlendiği" şeklinde ifade etti. Husiler ayrıca, İsrail'in deniz yollarına Kızıldeniz ve Umman Denizi'nden "ambargo uyguladıklarını" belirterek, askeri operasyonlara devam edeceklerini vurguladı.

Uluslararası Tepkiler ve Durumun Gelişimi

İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO), Yemen açıklarında bir geminin vurularak alev aldığı konusunda uyarıda bulunurken, isabet alan geminin adı belirtilmedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), USS Carney adlı savaş gemisine yapılan saldırıyı duyurarak, Husi milisler tarafından atılan gemisavar füzenin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Kızıldeniz'deki Gerilim ve Uluslararası Müdahale

İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki göstererek Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koymaya ve saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Bu süreçte ABD, birçok kez Yemen'den atılan füzeleri etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

Bu olayların ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. 18 Aralık 2023'te ise ABD liderliğinde "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturularak Husi güçlerine karşı mücadele başlatıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı

11 Ocak'ta ABD ve Japonya'nın sunduğu karar ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti. Kızıldeniz, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılan küresel ticaretin yüzde 12'sinden sorumlu bir bölge olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA