Avrupa Birliği'nin "Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı" sistemi RASFF'ın şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'den ihraç edilen mandalina, kuru kayısı, helva ve sumak tozu gibi 34 üründe yüksek miktarda pestisit, salmonella ve aflatoksin gibi sağlığa zararlı maddeler tespit edildi. Bu ürünlerden 18'i gümrük kapılarından geri çevrildi.

Geri Dönen Ürünlere Ne Oluyor?

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, geri dönen ürünlerin imha edilmesi gerekirken, iç pazarda satıldığı iddiası olduğunu dile getirdi. Demirtaş, "Arap ülkeleri bile reddediyor. Onların yemediği, maalesef döndüğü zaman iç pazarlara sunuluyor." dedi.

Denetim Eksikliği Sorun Yaşatıyor

Demirtaş, geçmişte sınıra giden kamyonlardaki gıda ürünlerinden sadece bir koli veya kasadan numune alındığını, tüm ürünlerin kontrol edilmediğini anlattı. "Şimdi tüm ürünlerden numune alınmaya başlandı. Bu da bizim için bir handikap. Bunların bir an önce düzeltilmesi lazım." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na Çağrı

Demirtaş, Tarım ve Orman Bakanlığı'na denetim mekanizmalarının iyileştirilmesi çağrısında bulundu. "700 bin civarında gıda üretim firması var. Bunların kontrolünü 7 bin 245 kişi yapıyor. Gıda üretim firmalarına yılda iki kere bile gidemiyoruz." diyen Demirtaş, halk sağlığı açısından bu alanda çalışanların sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Çözüm Önerileri

Demirtaş, gıda güvenliğinin sağlanması için şu önerileri sundu:

  • Denetim mekanizmalarının iyileştirilmesi
  • Periyodik gıda kontrollerinin sıkılaştırılması
  • Gıda kontrolünde çalışan eleman sayısının artırılması
  • Üreticilere bilinçlendirme eğitimi verilmesi
Editör: Kazim Bozkurt